Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały – sernik dyniowo-klonowy jest po prostu doskonały. Świetne połączenie smaków, delikatna konsystencja, wszystko tu do siebie pasuje.
Tortownica o średnicy 20 cm, szklanka 200 ml
Ta potrawa zawsze jest miłym zaskoczeniem dla rodziny. Wszystkim smakuje. Pol...
Odsłon: 177
Śmietanowiec z borówkami to przepyszny „niby-sernik” zrobiony na bazie kwaśne...
Odsłon: 914
Ta potrawa zawsze jest miłym zaskoczeniem dla rodziny. Wszystkim smakuje. Pol...
Odsłon: 177
Śmietanowiec z borówkami to przepyszny „niby-sernik” zrobiony na bazie kwaśne...
Odsłon: 914
Składniki
Zaczynam od przygotowania spodu: Jeśli korzystasz z biszkoptów, wyłóż tortownicę biszkoptami. Jeśli chcesz zrobić spód ciasteczkowy, rozpuść masło, zblenduj ciasteczka na piasek. Połącz masło z ciasteczkami i wyłóż tak przygotowaną masą spód tortownicy. Następnie wstaw tortownicę do lodówki. Teraz mogę przygotować masę serową.
Twaróg miksuję z cukrem i cukrem waniliowym, dodaję syrop klonowy, śmietanę i cynamon. Następnie po jednym jajku i puree z dyni. Śmietankę ubujam i dodaję do masy serowej. Całość mieszam już delikatnie łopatką lub rózgą.
Na biszkopty lub ciasteczkowy spód wykładam masę serową. Górę wyrównuję i ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 75 minut.
Po tym czasie wyłączam piekarnik i delikatnie uchylam drzwiczki. Po 15 minutach wyciągam blaszkę z piekarnika i odstawiam sernik do wystudzenia.
Wystudzony sernik wstawiam do lodówki na minimum 4 godziny. Na koniec ozdabiam tym, czym lubię. U mnie to 100 g czekolady rozpuszczonej w 110 ml śmietanki 30%, orzechy i migdały. I gotowe. Smacznego :)