Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik dyniowy"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
Dynię przekrój na pół, pozbaw pestek. Pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż w brytfannie, podlej 100 ml wody. Piecz ok. 45 minut w temp. 180 st.
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, cukier puder, 1 jajko oraz 12 dag masła. Szybko zagnieć kruche ciasto, uformuj z niego kulę, owiń folią i odłóż na około 30 min do lodówki.
Upieczoną i ostudzoną dynię pozbaw skórek. Miąższ pokrój, a potem zmiksuj na gładką masę. Dodaj pozostałe rozpuszczone masło, kremówkę, 2 jajka, cukier kryształ oraz cukier waniliowy.
starannie połącz. Na koniec wmieszaj zmielony biały ser. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj. Wylep nim dno i boki tortownicy (26 cm).
Wlej dyniowo-serową masę. Piecz w 160 st. ok. 45 min. Ozdób sosem karmelowym i pestkami.
czas ok. 60 min; porcja – 330 kcal, cena 1,80 złŹródło: Świat kobiety