Do góry

Desery Przepis na:

Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1391

Dodano:

Odsłon: 976

Bardzo prosty przepis na sernik z aromatycznie przyprawioną dynią.

Składniki

  • Spód: 250 g herbatników kakaowych
  • 50 g masła
  • Masa: 1 kg twarogu sernikowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka dyniowego puree
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Herbatniki rozdrabniamy na proszek, mieszamy z masłem i wykładamy nimi dno tortownicy, wyrównujemy i dociskamy. Wstawiamy do lodówki na 30 min. Przygotowujemy masę serowo - dyniową. W dużej misce ucieramy ser z cukrem, stopniowo dorzucając po jednym jajku. Otrzymaną masę dzielimy na dwie części. Pierwszą rozprowadzamy równomiernie po wychłodzonym spodzie ciasteczkowym, a do drugiej dodajemy dyniowe puree oraz przyprawy i mieszamy delikatnie łyżką. Po czym przekładamy ostrożnie na masę serową. Masa serowo - dyniowa jest cięższa więc będzie się trochę zapadać, ale dzięki temu uzyskamy ciekawy efekt ;) Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 1 h. Studzimy powoli, stopniowo uchylając drzwiczki piekarnika.

    Dyniowe puree - dynię myjemy, kroimy razem ze skórą na mniejsze kawałki, usuwamy pestki. Kawałki dyni układamy skórką do dołu na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 min. do miękkości (wbity widelec powinien łatwo wchodzić w miąższ). Wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy. Wyjmujemy łyżką upieczony miąższ ze skórki i miksujemy go blenderem na gładkie puree.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 04 listopada 2017 proszę podaj w jakiej temperaturze pieczemy i wymiary foremki :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń