Do góry

Desery Przepis na:

Sernik dyniowy na kruchym spodzie

Przepis dnia 2019-11-11
Sernik dyniowy na kruchym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 225 Ocena: 1464

Dodano:

Odsłon: 356

Sernik z dodatkiem dyni zachwyci nie tylko kolorem, ale i smakiem każdego!

Składniki

  • spód
  • 150 g mąki (u mnie gryczana)
  • 60 g masła rozpuszczonego
  • 2 żółtka
  • masa
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek słodzika/cukru
  • 5 białek
  • 1 kg twarogu
  • 350 g musu z dyni
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (u mnie bez cukru)
  • 50 g masła rozpuszczonego
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. mus z dyni:
    Dynie myjemy (ja użyłam hokkaido), pozbywamy się dolnej części, aby dynia stabilnie stała na desce. Kroimy na pół i za pomocą łyżki pozbywamy się pestek ze środka. Następnie połówki kroimy na 4, tak aby wyszło nam 8 kawałków. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dynię wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut. Sprawdzamy za pomocą widelca czy dynia jest miękka i wyjmujemy, aby ostygła. Obieramy ze skórki i za pomocą blendera miksujemy na gładkie puree. Nadmiar masy, jaka zostanie możecie trzymać w lodówce do 5 dni pod przykryciem lub zamrozić w woreczkach foliowych.

  2. Przesianą mąkę mieszamy z masłem i roztrzepanymi żółtkami. Zagniatamy dokładnie do powstania kruchego ciasta. Dzielimy na pół i wkładamy do zamrażarki na ok. 20 minut, aby stwardniało.

  3. Spód blachy (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy masłem. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce i tworzymy spód lekko ugniatając. Można również od razu rozwałkować i przełożyć placek (ja robię kruszonkę, bo jest dla mnie łatwiej). Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.

  4. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy ze słodzikiem/cukrem i masłem. Dodajemy mus z dyni, twaróg, budyń i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy białka i delikatnie miksujemy.

  5. Masę przelewamy na spód i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 65 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i NIE otwieramy go. Potem zalecam studzenie w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń