Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny sernik dyniowy, bardzo kremowy i delikatny:) Z pyszną polewą z białej czekolady i konfiturą wiśniową:)) Jeśli macie w domu dynię hokkaido to nie zastanawiajcie się ani chwilę tylko weźcie sprawy w swoje ręce i go po prostu upieczcie:)) Bardzo polecam!
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1240
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 111
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 41
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1032
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1240
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 111
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 41
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1032
Składniki
Spód czekoladowy: Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm. Dno tortownicy, można też boki, wyłożyć papierem do pieczenia. Włączyć piekarnik i ustawić temp. 170 st. C, grzanie: góra-dół. Połamaną na kosteczki czekoladę i masło umieścić w niedużym garnku i postawić na małym ogniu. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić z ognia. Dodać jajko, masło orzechowe i cukier puder. Wymieszać, najlepiej ręcznym blenderem na jednolitą masę czekoladową. Na końcu dodać mąkę pszenną i dokładnie wymieszać. Ciasto czekoladowe wyłożyć do przygotowanej tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10 minut do momentu aż wierzch ciasta czekoladowego będzie dobrze ścięty. Upieczony spód czekoladowy odstawić do lekkiego przestudzeni. Temperaturę w piekarniku ustawić na 150 st. C, termoobieg.
Masa serowo-dyniowa: Dynię należy dobrze umyć, przekroić na kilka części, wyjąć pestki. Dyni hokkaido nie musi się obierać ze skórki, jest ona również jadalna)Każdy kawałek owinąć w folię aluminiową, położyć na blaszce i piec w piekarniku przez ok. 1 godz. w 200 st. C, termoobieg) Po upieczeniu dynię zmiksować blenderem na gładki mus i odmierzyć potrzebną ilość do sernika. Mus z dyni najlepiej sobie przygotować dzień wcześniej. Twaróg, serek mascarpone, śmietankę kremówkę, cukier puder i mus dyniowy zmiksować na gładką masę. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, cynamon, pastę waniliową, skórkę otartą z jednej pomarańczy i zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę serowo-dyniową wylać na podpieczony spód dyniowy. Małą łyżeczką nakładać konfiturę wiśniową i kłaść dość gęsto na wierzchu masy serowej, delikatnie zatapiając ją w masie. Sernik włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w piekarniku do całkowitego ostudzenia.
Polewa z białej czekolady: Śmietankę kremówkę umieścić w małym rondelku i postawić na małym ogniu. Podgrzać. Do gorącej śmietanki dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej masy czekoladowej. Polewą czekoladową polać ostudzony sernik dyniowy. Sernik włożyć do lodówki na kilka godzin. Przechowywać w lodówce. Smacznego!