Do góry

Desery Przepis na:

Sernik dyniowy z konfiturą wiśniową i polewą z białej czekolady

Sernik dyniowy z konfiturą wiśniową i polewą z białej czekolady

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 475

Dodano:

Odsłon: 8090

Idealny sernik dyniowy, bardzo kremowy i delikatny:) Z pyszną polewą z białej czekolady i konfiturą wiśniową:)) Jeśli macie w domu dynię hokkaido to nie zastanawiajcie się ani chwilę tylko weźcie sprawy w swoje ręce i go po prostu upieczcie:)) Bardzo polecam!

Składniki

  • Spód czekoladowy: • 65 g mąki pszennej • 80 g czekolady mlecznej
  • • 50 g cukru pudru • 75 g masła
  • • czubata łyżka masła orzechowego • 1 średnie jajko
  • Masa serowo-dyniowa: • 350 g musu z pieczonej dyni
  • • 500 g twarogu półtłustego zmielonego
  • trzykrotnie lub zmiksowanego blenderem na gładką masę serową
  • • 250 g sera mascarpone • 1 i 3/4 szkl. cukru pudru
  • • 1/2 szkl. śmietanki kremówki 30% • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • • 1/2 łyżeczki cynamonu • skórka otarta z jednej średniej pomarańczy
  • • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej • 4 jajka
  • • 250 g konfitury wiśniowej
  • Polewa z białej czekolady: • 100 g białej czekolady
  • • 70 ml śmietanki kremówki 30%
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik dyniowy z konfiturą wiśniową i polewą z białej czekolady

Przygotowanie

  1. Spód czekoladowy:

    Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm. Dno tortownicy, można też boki, wyłożyć papierem do pieczenia. Włączyć piekarnik i ustawić temp. 170 st. C, grzanie: góra-dół.
    Połamaną na kosteczki czekoladę i masło umieścić w niedużym garnku i postawić na małym ogniu. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić z ognia. Dodać jajko, masło orzechowe i cukier puder. Wymieszać, najlepiej ręcznym blenderem na jednolitą masę czekoladową. Na końcu dodać mąkę pszenną i dokładnie wymieszać. Ciasto czekoladowe wyłożyć do przygotowanej tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10 minut do momentu aż wierzch ciasta czekoladowego będzie dobrze ścięty.
    Upieczony spód czekoladowy odstawić do lekkiego przestudzeni. Temperaturę w piekarniku ustawić na 150 st. C, termoobieg.

  2. Masa serowo-dyniowa:

    Dynię należy dobrze umyć, przekroić na kilka części, wyjąć pestki. Dyni hokkaido nie musi się obierać ze skórki, jest ona również jadalna)Każdy kawałek owinąć w folię aluminiową, położyć na blaszce i piec w piekarniku przez ok. 1 godz. w 200 st. C, termoobieg) Po upieczeniu dynię zmiksować blenderem na gładki mus i odmierzyć potrzebną ilość do sernika. Mus z dyni najlepiej sobie przygotować dzień wcześniej.

    Twaróg, serek mascarpone, śmietankę kremówkę, cukier puder i mus dyniowy zmiksować na gładką masę. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, cynamon, pastę waniliową, skórkę otartą z jednej pomarańczy i zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę serowo-dyniową wylać na podpieczony spód dyniowy. Małą łyżeczką nakładać konfiturę wiśniową i kłaść dość gęsto na wierzchu masy serowej, delikatnie zatapiając ją w masie.
    Sernik włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w piekarniku do całkowitego ostudzenia.

  3. Polewa z białej czekolady:

    Śmietankę kremówkę umieścić w małym rondelku i postawić na małym ogniu. Podgrzać. Do gorącej śmietanki dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej masy czekoladowej.
    Polewą czekoladową polać ostudzony sernik dyniowy. Sernik włożyć do lodówki na kilka godzin. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 11 listopada 2016 Upiekłam i polecam wszystkim. Pyszny, puszysty i pięknie się prezentuje.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 06 listopada 2016 Wygląda cudownie. Mam mus dyniowy, więc zrobię w najbliższym czasie. :) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń