Do góry

Desery Przepis na:

Sernik dyniowy z masą krówkową

Sernik dyniowy z masą krówkową

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 1747

Dodano:

Odsłon: 55878

SERNIK DYNIOWY Z MASĄ KRÓWKOWĄ

Składniki

  • (tortownica 22 cm) SPÓD; 200 g ciasteczek 100 g masła rozpuszczonego łyżeczka przyprawy do piernika
  • PUREE Z DYNI Dynia, którą użyłam do zrobienia puree w całości ważyła 1200 g
  • MASA SEROWA 800 g twarogu tłustego, trzykrotnie mielonego 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 180 g cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika puree z dyni masa krówkowa
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spód
    Ciasteczka, drobno pokruszyć, dodać roztopione masło oraz przyprawę, wszystkie składniki połączyć, masą cisteczkową wylepić dno tortownicy, wstawić do lodówki

  2. Puree z dyni
    Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz pestki, obrać ze skóry, tak przygotowaną dynię piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez około 50 minut, aż zrobi się miękka. Następnie upieczoną dynie przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę.

  3. MASA SEROWA
    Wszystkie składniki na masę serową zmiksować na gładką, jednolitą masę, cały czas miksując dodawać puree z dyni. Masę serową przelać na schłodzony sód ciasteczkowy.
    Piec w nagrzanym piekarniku około 60 minut w temperaturze 170°C.

  4. MASA KRÓWKOWA; 500 ml mleka 3,2% tłuszczu
    130 dag masła
    150 dag cukru
    1 łyżka kakao
    aromat waniliowy

    Mleko zagotować w garnku z grubym dnem dodać masło oraz cukier. Gotować na dużym płomieniu cały czas mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) około 20-30. Masa zmniejszy swoją objętości i zacznie gęstnieć, wtedy należy zmniejszyć płomieni i mieszać aż stanie się odpowiednio gęsta. Do gotowej gorącej masy można dodać kakao, lub ulubiony aromat. Gorącą masą polać schłodzony sernik.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agasi 20 października 2015 Zrobiłam i pochwale się. Miłe zaskoczenie, bardzo dobry,żeby nie to że sama go robiłam to nie wyczułabym w nim dyni. Bardziej nadaje koloru żółtka jaja kurzego. Jest bardzo pyszny, na pewno zagości u mnie jeszcze nie raz. tylko dynie proponuję zrobić sobie dzień wcześniej. Ja na dno wykorzystałam już wcześniej zamrożone ciasto kruche na spód tylko posypałam wierzch spodu cynamonem bo nie miałam przyprawy do piernika ale nadało smaku. I dużo dłużej gotowałam mleko. Ale ponieważ w trakcie gotowania mleka nie mogłam się już doczekać spróbowania sernika, który był już chłodny i aż się prosił to polałam go takim gorącym sosem lekko karmelowym. Oj to było to. Delicje. Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 16 października 2015 w składnikach,,masy serowej,, na końcu jest podana masa krówkowa stąd moje pytanie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 15 października 2015 tą masą krówkową polewa się sernik czy dodaje się ją do masy serowej? Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grin-porsze 15 października 2015 Wymiata... będąc w USA zajadałam się plackiem dyniowym i miłość do dyni pozostała:) więc to co robisz już kocham... Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń