Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś kolejny już w moim repertuarze przepis na sernik gotowany. Tym razem zrobiłam go w mniejszej foremce z 0,5 kg sera. Do tego zrobiłam go na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem orzechów włoskich i czekolady. Całe ciasto też oblałam czekoladą.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34628
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 889
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 171
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3818
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34628
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 889
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 171
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3818
Składniki
Okrągłą tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. Biszkopty starłam na tarce na drobnych oczkach. Herbatniki drobno pokruszyłam. Ciastka wymieszałam z kakao, cukrem waniliowym i zwykłym i zmielonymi orzechami. Czekoladę połamałam na kawałki, zalałam mlekiem i roztopiłam w kuchence mikrofalowej. Wlałam do ciastek. Masło stopiłam w rondelku i również wlałam do ciastek. Masę ciasteczkową wymieszałam dokładnie (można to zrobić ręką lub łyżką) i wylepiłam nią dokładnie dno tortownicy. Margarynę włożyłam do rondla i roztopiłam. Wsypałam cukier zwykły i waniliowy i mieszałam, podgrzewając na małym ogniu aż cukier się rozpuścił. Następnie dodałam biały ser. Użyłam sera chudego w kostkach takiego dość miałkiego jakby jednokrotnie zmielonego. Wymieszałam go z roztopionym tłuszczem i zblendowałam dodatkowo blenderem aby nie było grudek. Można użyć sera wiaderkowego lub zmielić ser przed dodaniem do margaryny wtedy nie trzeba już blendować. Masę serową postawiłam ponownie na gazie i wbiłam jajko. Energicznie mieszając podgrzewałam dalej aż masa zaczęła lekko bulgotać. Budyń i mąkę ziemniaczaną rozmieszałam w zimnym mleku i wlałam do gorącej masy serowej. Mieszając podgrzewałam dalej aż masa zgęstniała. Gorącą masę wyłożyłam na przygotowany spód. Ciasto pozostawiłam do wystudzenia. Masło stopiłam z mlekiem. Dodałam cukier puder i kakao. Wymieszałam do połączenia. Czekoladę połamałam na kawałki i wrzuciłam do polewy. Mieszałam do roztopienia. Gorącą polewą posmarowałam ciasto. Brzegi posypałam wiórkami kokosowymi. Gotowy sernik wstawiłam do lodówki na całą noc, aby się dobrze schłodził.