Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 248
Dodano: 10.01.2012
Odsłon: 64266
> 6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
MASA SEROWA: Zmielony ser przekładamy z wiaderka do miski. Następnie dodajemy do niego miękką margarynę, wsypujemy cukier biały, cukier wanilinowy i budyń wanilinowy. Miksujemy mikserem na wolnych obrotach, by składniki się dokładnie połączyły. Kolejno dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Na sam koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową
CIASTO: w rondelku podgrzewamy mleko, maragrynę, kakao, kawę i cukier. Tak długo, aż składniki nam się połączą. Nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę. Łączymy masę czekoladowo- kawowo z przesianą mąką, sodą i żółtkami. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy 1/2 masy czekoladowo- kawowej. Następnie za pomocą łyżki robimy dość spore kleksy masą serową. Następnie kleksy masą czekoladową i jeszcze raz serową. Pieczemy 60minut w 180 stopniach. SMACZNEGO :-)
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

GRAZIA556 15 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Dzięki za odpowiedż,będę próbować bo mimo zakalca jest pyszny!3 Kto głosował? | Odpowiedz

Sygitta 14 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
pewnie tak.,0 Kto głosował? | Odpowiedz

GRAZIA556 13 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Piekę nie od dziś ale wyszedł mi zakalec z ciasta...Zamiast sody dałam proszek czyżby dlatego?0 Kto głosował? | Odpowiedz

grin-porsze 12 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Potwierdzam i polecam - przepyszny - piekę go od paru ładnych lat - ten typ sernika często nosi nazwe "Izaura"- ja dodaję do sera budyń kokosowy i łyżkę-dwie wiórek kokosowych - od całej masy kakaowej (przed dodaniem białek i reszty) odkładam 2-3 łyżki na posmarowanie wierzchu jeszcze ciepłego sernika- PYCHA!0 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 12 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Dodałam do ulubionych. Takiej wersji sernika jeszcze nie znam, a sądząc po składnikach myślę, że jest smaczny. Na pewno wypróbuję.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 11 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Bardzo podoba mi się ta wersja sernika. Intryguje mnie ta masa czekoladowo-kawowa. Mam nadzieję, że aromat kawy jest wyczuwalny...0 Kto głosował? | Odpowiedz

Sygitta 11 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
nie, nie jest robiony na dużej blaszce.. moja blaszka jest o wymiarach: 25x30cm0 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 11 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
wydaje mi sie , ze to przepis na dużą blachę, proszę o potwierdzenie, bo wygląda bardzo smakowicie0 Kto głosował? | Odpowiedz