Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 05-12-2024
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta kakaowego i gładkiego, przyjemnie waniliowego sera. Prosty deser, który idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Izaura wygląda na dużo pracy, ale nic bardziej mylnego. Przygotowanie całego ciasta powinno zająć Wam nie dłużej niż godzinkę. Ciasto czekoladowe wychodzi puszyste i wilgotne, a w jego smaku można wyczuć lekki aromat kawy. Warstwa serowa jest przyjemnie waniliowa i gładka, i dodatkowo nawilża ciasto kakaowe. Wszystko to pod pełną smaku i prostą w przygotowaniu polewą, która dodaje całości czekoladowych nut.
mikser, blaszka 18 x 28 cm
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25299
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 101
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 131
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25299
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 101
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 131
Składniki
Do niewielkiego naczynia wsyp łyżkę kawy rozpuszczalnej i zalej ją 50 ml gorącej wody. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, do uzyskania jednolitego płynu. Tak przygotowaną kawę odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przesiej 180 g mąki tortowej, 30 g ciemnego, gorzkiego kakao i półtorej łyżeczki proszku do pieczenia przez drobne sitko, żeby pozbyć się wszelkich grudek, a następnie krótko przemieszaj przy pomocy rózgi, tylko do rozprowadzenia kakao w mące.
Do osobnej, dużej miski przełóż 200 g miękkiego masła. Do tłuszczu dodaj 100 g drobnego, białego cukru oraz 30 g cukru z wanilią. Masło ucieraj przez kilka minut przy pomocy miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy i całkowitego rozpuszczenia cukru. Warto co jakiś czas oczyścić ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki. Da nam to pewność, że wszystkie składniki łączą się ze sobą tak, jak powinny.
Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do masła 3 duże jajka. Zrób to powoli, po jednym naraz, i za każdym razem dokładnie ucieraj zawartość naczynia do uzyskania w miarę jednolitej masy. Około 30, 40 sekund na jajko powinno wystarczyć.
Bezpośrednio do masła dodaj wystudzoną kawę i krótko wymieszaj, tylko do rozprowadzenia w tłuszczu. Na tym etapie masa stanie się ziarnista. Jest to normalne, po dodaniu mąki wszystko wróci do normy.
Do tak przygotowanej masy dodaj składniki suche. Zrób to podobnie jak w przypadku jajek: w trzech partiach, po kilka łyżek naraz, łącząc je ze sobą za każdym razem ł przy pomocy sylikonowej szpatułki.
Gotowe ciasto kakaowe przełóż do blaszki o wymiarach 18 x 28 cm. Formę wcześniej natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni formy, a następnie wyrównaj jego wierzch. Tak przygotowane ciasto kakaowe na chwilę odstaw i zajmij się warstwą serową.
Do dużej miski wlej dwa duże jajka i dodaj do nich 100 g drobnego, białego cukru. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy i całkowitego rozpuszczenia cukru. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do jajek 80 g rozpuszczonego i wystudzonego masła. Tłuszcz wlej do masy jajecznej wąskim strumieniem, stale mieszając całość na średnio wysokich obrotach miksera. Po dodaniu masła masa powinna lekko zgęstnieć i nabrać połysku.
Dodaj do masy 500 g twarogu. Ja tym razem używam twarogu śmietankowego w kostkach, ale możesz użyć również pełnotłustego, trzykrotnie mielonego sera lub twarogu sernikowego z wiaderka. W przypadku sera z wiaderka uważaj, żeby nie był zbyt wodnisty, bo masa wyjdzie za mokra i ciasto może się nie udać. Twaróg dodawaj po jednej łyżce naraz i za każdym razem dokładnie ucieraj całość do uzyskania gładkiej masy.
Po wykorzystaniu całego sera dodaj jedno opakowanie budyniu waniliowego i solidną łyżeczkę pasty waniliowej. Masę serową ostatni raz wymieszaj przy pomocy miksera, tylko do rozprowadzenia dodatków, a następnie oczyść ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki.
Gotową masę serową przełóż na ciasto czekoladowe i rozprowadź ją równą warstwą po całej powierzchni. Sera jest tyle, że całkowicie pokryje ciasto czekoladowe, tak, że utworzy grubą warstwę. Na końcu wymieszaj całość przy pomocy drewnianego patyczka, żeby trochę poderwać do góry kakaowy spód i uzyskać ładny efekt po przekrojeniu.
Formę z tak przygotowanym ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 50 – 55 minut, do uzyskania pięknego złotego koloru. Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni, można przykryć je kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia. Po 50 minutach wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki i pozostaw w nim ciasto na około godzinę, do przestudzenia. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i wystudź całkowicie.
Po tym czasie przygotuj polewę, która ozdobi naszą Izaurę. Do niewielkiego naczynia wsyp 100 g posiekanej czekolady (72%) i dodaj do niej 100 g śmietanki (36%). Naczynie wstaw do mikrofali na około 15 sekund, po czym wyjmij je, wymieszaj jego zawartość i odstaw ponownie do zagrzania, na kolejne 15 sekund. Kroki te powtarzaj do uzyskania jednolitej, gęstej polewy. Jeśli nie masz mikrofali, polewę możesz przygotować w kąpieli wodnej.
Polewę czekoladową wylej na wystudzone ciasto i rozprowadź ją równą warstwą po całej górze. Całość możesz udekorować płatkami migdałów, mielonymi orzechami lub startą, białą czekoladą.
Smacznego!