Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warzywa i owoce to znaki rozpoznawalne, kolorowe, smaczne, dla innych pór roku niepowtarzalne. Na targu, w ogródku, a lesie mienią się kolorami i kuszą smakami. Mnie jagody leśne na ciasto namówiły i biały ser na sernik zamieniły, który delikatnie cukrem pudrem z aromatem waniliowym został dosłodzony i mocno schłodzony. Spód piernikowy z prażonym słonecznikiem wyszedł niebanalnie i po połączeniu z sernikiem i owocową galaretką smakował idealnie. Taki sernik to LATO smakowite, lekkie, delikatne, orzeźwiające, wyśmienite.
okrągła forma o średnicy ok. 25 cm, mikser
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 33
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2072
Polecam.
Odsłon: 416
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 623
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1973
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 33
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2072
Polecam.
Odsłon: 416
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 623
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1973
Składniki
spód kruchy: Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. Za pomocą miksera lub blendera rozdrabniamy (powinny być wyczuwalne, drobne kawałeczki). Pierniki kruszymy, dajemy do miksera i rozdrabniamy. Dodajemy masło, słonecznik i całość miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę i wyrównujemy ją na całym dnie, schładzamy w lodówce.
masa serowa: Jagody miksujemy. Dodajemy do nich twaróg, cukier puder z aromatem waniliowym, słodką śmietankę i miksujemy na wysokich obrotach ok. 2 min. Żelatynę zalewamy zimną wodą do spęcznienia, następnie dolewamy 100 ml przegotowanej, gorącej wody, mieszamy. Dodajemy do sera i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa powinna być bardzo delikatna i kremowa. Rada: jeśli użyjecie innej żelatyny, należy rozpuścić ją w 150 ml przegotowanej, gorącej wodzie i od razu, ciepłą dodać do sera i miksować na wysokich obrotach, żeby nie powstały gródki. Masę serową przelewamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki, żeby się zastygła.
galaretka owocowa: Galaretkę, żelatynę rozpuszczamy w max. 400 ml przegotowanej, gorącej wodzie. WAŻNE ! wody dodajemy o ok. 100 ml mniej, niż podane jest na opakowaniu. Jagody leśne miksujemy z pomocą blendera. Do owoców przelewamy lekko przestudzoną galaretkę i całość dokładnie miksujemy. Zastygającą się galaretkę przelewamy na masę serową, całość pozostawiamy w lodówce do stężenia, im dłużej, tym lepiej. Rada: sernik pozostawiony w lodówce na kilka godzin, łatwo i ładnie będzie się kroił. Przed ściągnięciem obręczy z tortownicy, łączenie jej z ciastem, delikatnie okrawamy nożem. Wierzch dekorujemy jarzynami, jagodami i miętą.