Do góry

Desery Przepis na:

Sernik jagodowy ogród

Sernik jagodowy ogród

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 585

Dodano:

Odsłon: 183

Sernik jagodowy ogród jest to ciasto bez pieczenia, na czekoladowym spodzie ciasteczkowym, białą masą serowo kokosową, fioletową masą serowo jagodową, udekorowany różową polewą truskawkową i jagodami. Sernik jest mało słodki, a mocno schłodzony idealnie się nada w upalne dni.

Składniki

  • SPÓD:
  • herbatniki lub ciasteczka maślane (200 g)
  • masło roztopione (50 g)
  • krem cxekoladowy typu nutella (4 łyżki)
  • MASA SEROWA:
  • twaróg trzykrotnie zmielony (700g)
  • kremówka 30% (400 ml)
  • cukier puder (5 łyżek)
  • ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
  • wiórki kokosowe (1/2 szklanki)
  • jagody mrożone (pół szklanki)
  • żelatyna (4 łyżeczki) + gorąca woda (pół szklanki)
  • POLEWA:
  • różowe łezki czekoladowe o smaku truskawkowym (100 g)
  • masło (20 g)
  • mleko (2 łyżki)
  • Zamiast różowej polewy można dać (100 g białej czekolady i 100 g masła)
  • DODATKOWO:
  • jagody (1 szkl. lub więcej) do udekorowania góry ciasta
  • listki mięty
  • cukier puder do psypania jagód na górze ciasta (opcjonalnie)
  • kwiaty do dekoracji (opcjonalnie)
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik jagodowy ogród

Przygotowanie

  1. 1.) Spód.
    Herbatniki lub ciasteczka maślane rozdrabniamy na piasek.
    Dodajemy roztopione masło i krem czekoladowy typu nutella. Wszystko razem dokładnie mieszamy, przekładamy do tortownicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) wyrównujemy, uklepujemy i wygładzamy.
    Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.

  2. 2.) Masa serowa.
    Do rondelka przekładamy jagody i na średnim ogniu podgrzewamy około 5 minut aż jagody zmiękną. Przecedzamy przez sito i pozostawiamy do wystudzenia.

    W pół szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do wystudzenia.

    Śmietankę kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno.
    Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy do niego cukier puder, ekstrakt waniliowy, ostudzoną żelatynę, a na koniec dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy szpatułką.
    Masę dzielimy na dwie części.

    Do jednej części dodajemy wiórki kokosowe i przekladamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Wstawiamy do zamrażalnika na czas przygotowań reszty składników.

    Do drugiej część masy serowej dodajemy wystudzony mus jagodowy, oraz jagody. Mieszamy delikatnie szpatułką i przekładamy na schłodzoną białą masę. Wstawiamy do lodowki na minimum 4 godzinki lub na całą noc, aż sernik mocno stężeje.

  3. 3.) Polewa i Dekoracja.
    Różowe łezki czekoladowe łączymy z mlekiem i masłem w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie dekorujemy brzeg i boki sernika (patrz film).

    Na górę ciasta wykładamy jagody.
    Dekorujemy listkami mięty i kwiatami.

  4. Moje uwagi:
    - Jak dla mnie to sernik ten jest za mało słodki i dlatego przed podaniem posypałam górę ciasta cukrem pudrem i było idealnie.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń