Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na deser, który nie tylko dobrze smakuje, ale również intrygująco wygląda. Przygotujemy jajko sadzone bez pieczenia, czyli lekki i delikatny sernik z morelami. Ciasto wychodzi niesamowicie lekkie i gładkie. Delikatnie waniliowa masa serowa jest przyjemnie słodka i puszysta, a owoce, oprócz smaku, przynoszą ze sobą nutę świeżości. Bardzo prosty w przygotowaniu deser, który uświetni niejedną rodzinną uroczystość.
mikser, blaszka 18 x 28 cm
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 16
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 106
Świąteczne smaki.
Odsłon: 92
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 16
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 106
Świąteczne smaki.
Odsłon: 92
Składniki
24 g żelatyny w proszku zalej 200 ml gorącej wody. Zawartość dzbanka dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia proszku. Tak przygotowaną żelatynę odstaw do pełnego wystudzenia.
Przygotuj jedną galaretkę krystaliczną według zaleceń producenta. Ja rozpuszczam jedno opakowanie galaretki o smaku truskawkowo – śmietankowym w 500 ml gorącej wody. Galaretkę odstaw do chwili, aż zacznie lekko tężeć. W międzyczasie przejdź do następnego kroku.
Na dnie blaszki o rozmiarach 18 x 28 cm ułóż warstwę biszkoptów. Ich dokładna ilość będzie zależeć od wielkości ciastek – ja użyłem 75 g. Dno formy wyłożyłem wcześniej papierem do pieczenia, a boki folią rantową. Postaraj się wypełnić przestrzenie pomiędzy biszkoptami za pomocą docinków lub użyj ciastek, które szczelniej wypełnią dno formy.
Do dużej miski wlej 400 ml dobrze schłodzonej śmietanki (36%). Następnie dodaj do niej 150 g cukru pudru i solidną łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij za pomocą miksera, aż śmietanka wyraźnie zgęstnieje, a łopatki miksera zaczną zostawiać na niej ślad. Nie ubijaj śmietanki całkowicie na sztywno.
Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do śmietanki kilogram twarogu. Dodawaj po jednej łyżce na raz, za każdym razem dokładnie łącząc ze sobą zawartość miski przed dodaniem kolejnej porcji. W trakcie dodawania sera miksuj całość na niskich obrotach, żeby nie ubijać dalej śmietanki. Po dodaniu całego twarogu masa wyraźnie zgęstnieje, ale nadal powinna być puszysta i gładka.
Zahartuj żelatynę: dodaj łyżkę masy serowej do wystudzonej żelatyny i dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiego płynu. Tak przygotowaną żelatynę wlej wąskim strumieniem do masy serowej, stale mieszając zawartość naczynia na średnio-niskich obrotach. W ten sposób żelatyna połączy się z masą bez najmniejszego problemu.
Tak przygotowaną masę od razu przelej do wyłożonej biszkoptami blaszki. Zrób to w miarę ostrożnie, żeby nie poprzesuwać ciastek. Po przelaniu masy do blaszki wyrównaj górę przy pomocy sylikonowej szpatułki, tworząc w ten sposób równą podstawę pod owoce.
Masa serowa zacznie tężeć niemal natychmiast; jeśli Twoja masa jest zbyt płynna, możesz odstawić ją na 5 minut do lodówki. Ne wierzchu tężejącego ciasta ułóż w niewielkich odstępach połówki moreli. Następnie odstaw blaszkę do lodówki, do całkowitego stężenia masy serowej.
Po około godzinie lub dwóch wyjmij sernik z lodówki i wylej na jego wierzch wystudzoną, najlepiej lekko tężejącą galaretkę krystaliczną. Tak przygotowane ciasto ponownie odstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki; ja odstawiłem ciasto na całą noc.
Smacznego!