Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Mini torcik serowy, z mascarpone – jeżynowy, galaretką ozdobiony, owocami orzeźwiony. To letnia ☼ kompozycja smakowa, delikatna, wyjątkowa.
mała tortownica o średnicy ok. 18 cm, mikser
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4540
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 15
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4540
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 15
Składniki
Formę wykładamy papierem do pieczenia, nie jest to konieczne. Ciastka rozkruszamy i wykładamy na dno tortownicy. Płatki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie (wg inf. na opakowaniu). Odsączone listki rozpuszczamy, podgrzewając w rondelku, następnie mieszamy z 5 łyżkami zimnej wody. Jeżyny rozdrabniamy za pomocą robota z dodatkiem cukru i żelatyny. Dodajemy serek mascarpone, jogurt naturalny i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej ciastkami. Schładzamy do zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Gęstniejącą galaretkę przelewamy na wierzch sernika (część galaretki zostawiamy na pianę).
Dodajemy owoce: maliny i czarną porzeczkę. Żeby uzyskać efekt piany, wystarczy niewielką ilość galaretki mocno upić trzepaczką i delikatnie ją przelać.