Do góry

Desery Przepis na:

Sernik karmelowy

Sernik karmelowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2741

Dodano:

Odsłon: 2812

Albo też sernik kajmakowy, bo w masie obok twarogu jest masa kajmakowa. Na spodzie orzechowo-biszkoptowym.

Składniki

  • 60g masła
  • 75g orzechów włoskich
  • 100g biszkoptów
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • olej
  • 600g mielonego twarogu
  • 300g kajmaku z puszki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik karmelowy

Przygotowanie

  1. Tortownicę o średnicy 26cm posmarować olejem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni.

  2. Masło rozpuścić i ostudzić. 50g orzechów posiekać, biszkopty pokruszyć i wymieszać z orzechami, cukrem i masłem. Masę wyłożyć na spód tortownicy, dobrze docisnąć i wstawić do lodówki na ok. 20 minut.

  3. Twaróg utrzeć z połową kajmaku. Następnie wbić pojedynczo jajka, dodać mąkę ziemniaczaną. Zmiksować.

  4. Masę wyłożyć na przygotowany spód i wstawić do piekarnika. Piec 50 minut. Upieczony sernik zostawić do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

  5. Drugą połowę kajmaku rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać resztą orzechów. Wstawić na noc do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń