Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik kawowy"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 181
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 181
Składniki
Mąkę przesiej razem z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło, 1 jajko i szczyptę soli. Szybko zagnieć kruche ciasto, uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż na godzinę do lodówki.
Twaróg zmiel trzykrotnie (lub użyj mielonego białego sera na sernik). Kawę zalej 4 łyżkami wrzątku, rozmieszaj dokładnie. Wlej do zmielonego twarogu. Dodaj cukier kryształ oraz opakowanie cukru waniliowego, 3 jajka, 2 żółtka i skrobię kukurydzianą.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, 1/3 odkrój. Resztę rozwałkuj na okrągły placek. Wylep nim dno tortownicy. Z reszty ciasta zrób pasek. Wyłóż nim boki formy, tworząc wyższy rant.
Na spód z ciasta wyłóż przygotowaną masę serową. Wyrównaj powierzchnię. Tortownicę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni. Piecz 50-60 minut. Pozostaw na kilkanaście minut w wyłączonym piekarniku. Rozpuść 6 dag gorzkiej czekolady. Ozdób sernik.
czas ok. 90 min; porcja – 410 kcal, cena 1,80 złŹródło: Świat kobiety