Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik kawowy z kawałkami czekolady, to przepis na łatwe ciasto bez pieczenia. Dla miłośników sernika i kawy :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5341
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5341
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Najpierw przygotowuję spód: Masło roztapiam. Herbatniki rozdrabniam blenderem i dodaję do masła. Mieszam i wykładam ciasteczka do tortownicy o średnicy 20 cm. Rozprowadzam ciasteczka na dnie i bokach tortownicy tworząc ciasteczkowy spód i rant. Tortownicę wstawiam do lodówki.
Teraz przygotowuję masę serową: W rondelku podgrzewam mleko, dodaję kawę rozpuszczalną i mieszam, aż kawa się rozpuści. Żelatynę zalewam ¼ szklanki zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. Następnie dodaję ¼ szklanki gorącej wody i dokładnie mieszam. Twaróg miksuję z mlekiem skondensowanym. Śmietankę ubijam. Czekoladę siekam na drobne kawałki. Do twarogu z mlekiem skondensowanym dodaję mleko z kawą i żelatynę. Całość miksuję. Następnie dodaję bitą śmietanę i mieszam masę łopatką. Na koniec dodaję siekaną czekoladę i ponownie delikatnie mieszam. Masę serową wykładam na ciasteczkowy spód i sernik wstawiam do lodówki na kilka godzin. Sernik kawowy gotowy. Idealnie smakuje z kleksem dżemu z czarnej porzeczki. Smacznego