Do góry

Desery Przepis na:

Sernik kokosowy z Rafaello na zimno

Sernik kokosowy z Rafaello na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 345

Dodano:

Odsłon: 474

wspaniały serniczek dla miłośników kokosu i białej czekolady:-)

Składniki

  • na spód: 100g wafelków kokosowych w białej czekoladzie
  • masa serowo-kokosowa:
  • 250g mascarpone
  • 225g cukru pudru
  • 2 puszki mleka kokosowego (w sumie 800ml)
  • 250g twarogu sernikowego lub greckiego jogurtu
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 4 łyżki amaretto
  • 6 łyżek likieru kokosowego
  • 2 i pół łyżki żelatyny
  • do dekoracji: kokos, kulki Rafaello, migdały
> 6 os. 30 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Sernik kokosowy z Rafaello na zimno

Przygotowanie

  1. Wafelki pokruszyć i wyłożyć równą warstwą na spód tortownicy o średnicy 24-25 cm.

  2. Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem (około 1-2 minuty, do podwojenia objętości), jeśli nie mamy miksera możemy użyć trzepaczki lub rózgi. Kolejno dodawać resztę składników za każdym razem mieszając trzepaczką.
    Dodać twaróg i używając trzepaczki energicznie mieszać aż masa będzie jednolita, dodać mleko kokosowe i powtórzyć połączenie składników za pomocą trzepaczki.
    Czekoladę roztopić i stopniowo, po łyżce, dodawać do niej masę kokosową (w ten sposób dodać około 6-7 łyżek masy kokosowej), wraz z każdą dodaną łyżką mieszać czekoladę trzepaczką. Dopiero taką zahartowaną czekoladę dodać do reszty masy i wymieszać trzepaczką.
    Dodać likiery a następnie żelatynę: najpierw namoczyć żelatynę w zimnej wodzie (3łyżki, 10 minut ), najlepiej w metalowym garnuszku, później na małym ogniu podgrzewać mieszając aż żelatyna całkowicie się rozpuści, nie zagotowywać. Dodawać do niej po łyżce masę kokosową (w sumie około 6-7 łyżek) za każdym razem mieszając, postępujemy tak samo jak w przypadku dodawania białej czekolady.
    Po dodaniu likieru i żelatyny masę wymieszać i łyżką wyłożyć na wafelki (nie wylewać na raz całej masy bo wafelki się przemieszają). Wstawić do lodówki na kilka godzin. Gdy deser będzie całkowicie zastygnięty, obkroić nożem i zdjąć obręcz. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i udekorować migdałami lub kulkami Rafaello.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń