Do góry

Desery Przepis na:

Sernik korzenny

Sernik korzenny

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 74

Dodano:

Odsłon: 2411

Idealna propozycja na zbliżające się święta. Tradycyjny, prosty sernik, którego smak dopełnia korzenny aromat spodu i pierniczków.

Składniki

  • SPÓD
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 200g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 przyprawa do piernika
  • MASA SEROWA
  • 1 kg białego sera
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jaj
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • DODATKOWO
  • 400 g nadziewnaych pierniczków w czekoladzie
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki, żeby się schłodziło.

  2. Ser zmielić jedno lub dwukrotnie. Można użyć też zmielony z wiaderka. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po jednym żółtku i ser cały czas ubijając. Dodać budynie. Ubić białka na sztywną pianę. Ubite białka dodać do masy i delikatnie wymieszać.

  3. Wyjąć kruche ciasto z lodówki i rozwałkować. Przełożyć je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć na niej pierniczki i wyłożyć resztę masy serowej. Piec ok. 60 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu ciasto pozostawić w lekko uchylonym piekarniku, by wystygło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń