Do góry

Desery Przepis na:

Sernik krakowski

Sernik krakowski

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 7199

Dodano:

Odsłon: 3629

Sernik tradycyjny,na kruchym spodzie.Sernik z kratką na górze. Sernik bardzo dobry.

Składniki

  • CIASTO:
  • -3 szklanki mąki -4 żółtka -250 g.masła albo margaryny-szczypta soli
  • -7 łyżek cukru -1 cukier waniliowy -2 łyżeczki proszku do piecz..
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg.sera śmietankowego -10 jajek -200 g. masła
  • -50 g. grysiku -2 białe budynie -olejek cytrynowy
  • -1 cukier waniliowy -100 g.rodzynek albo żurawiny
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-Żółtka,cukier i margarynę zmiksować. Dosiać mąkę z proszkiem i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wylepić blaszkę z papierem do piecz.(25x42) Resztę schłodzić ,będzie na kratkę.

  2. masa serowa-Żółtka zmiksować z cukrem i masłem, potem z serem.Dodać grysik, suchy budyń,odrobinę olejku i zmiksować. Dodać rodzynki i ubitą pianę z białek (ze szcz.soli i cukrem waniliowym). Wymieszać i wyłożyć na ciasto.

  3. kratka- Pozostałe ciasto rozwałkować i kroić paski radełkiem lub nożem. Ułożyć paski w kratkę, na serze.

  4. Piec ok.60 min. w 175*C.

  5. Po przestygnięciu, posypać cukrem pudrem.Można polać lukrem cytrynowym.
    Kroić jak stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 grudnia 2018 Taki to najczęściej babcia robiła i do dziś pamiętam ten smak :) Teraz co jakiś czas skosztuję takich, ale to już nie ten smak z dzieciństwa :)
Pyszny sernik i będę miał ( jak już zasnę hehe ) sernikowe sny :D
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń