Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik ze spodem z ciasta kruchego, bez bakalii.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2077
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3236
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1288
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2044
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2077
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3236
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1288
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2044
Składniki
Ze składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Twaróg połączyć ze śmietanką i mąką, dodać utarte z cukrem pudrem i cukrem waniliowym żółtka. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy serowej.
Gotowa masa serowa.
2/3 ciasta rozwałkowujemy na cienki placek, układamy na spodzie blachy, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza i pieczemy około 10 minut.
Na ostudzony, upieczony spód wlewamy masę serową, a z pozostałego ciasta robimy z wałeczków kratkę i układamy na wierzch ciasta. Kratkę smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy godzinę w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy.
Ostudzony sernik musimy wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!!!