Do góry

Desery Przepis na:

Sernik krakowski z kratką.

Sernik krakowski z kratką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1421 Ocena: 18414

Dodano:

Odsłon: 3816

Sernik ze spodem z ciasta kruchego, bez bakalii.

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • mąka pszenna Typ-500 - 25 dag
  • masło 15 dag
  • cukier 80 g
  • żółtka z jajek 2 szt.
  • 1 żółtko roztrzepane do posmarowania kratek
  • Masa serowa:
  • twaróg sernikowy z wiaderka 1 kg
  • śmietanka 30% 100 ml
  • jajka 4 szt.
  • cukier puder 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ze składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki.

  2. Twaróg połączyć ze śmietanką i mąką, dodać utarte z cukrem pudrem i cukrem waniliowym żółtka. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy serowej.

  3. Gotowa masa serowa.

  4. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na cienki placek, układamy na spodzie blachy, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza i pieczemy około 10 minut.

  5. Na ostudzony, upieczony spód wlewamy masę serową, a z pozostałego ciasta robimy z wałeczków kratkę i układamy na wierzch ciasta. Kratkę smarujemy roztrzepanym jajkiem.

  6. Pieczemy godzinę w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy.

  7. Ostudzony sernik musimy wstawić do lodówki na kilka godzin.

  8. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń