Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
łatwy i smaczny sernik, chyba każdy zna jego smak. W składnikach na ciasto podana jest 1 szkl mąki krupczatki, jesli nie macie można dać pszenną
Polecam.
Odsłon: 1205
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1656
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1133
Polecam.
Odsłon: 1205
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1656
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1133
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Dużą blachę (23x35 cm) smarujemy masłem, lekko posypujemy kaszą manną i ścieramy połowę ciasta.
Białka ubijamy na pianę dodając również te które zostały nam od ciasta.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie cały czas ucierając dodajemy kolejno po jednym żółtku. Na koniec dodajemy po łyżce sera, mieszamy, wsypujemy proszek budyniowy. Delikatnie mieszając już łyżką dodajemy pianę z białek.
Masę serową wykładamy na ciasto, a na jej wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy 20 minut w 180 st. C następnie zmniejszamy temperaturę na 160 st. C i pieczmy około 40 minut.
Upieczony sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.