Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny deser dla wielbicieli kawy!!
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 613
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11166
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3941
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1366
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 613
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11166
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3941
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1366
Składniki
Ja robiłam w głębokiej ceramicznej miseczce o wielkości mniej więcej głębokiego talerza. Śmiało możemy robić go w małej tortownicy - wtedy zamiast kopuły wyjdzie normalny ( lecz niższy ) sernik i poprostu będzie można go inaczej ozdobić.
Miseczkę wykładamy folią spożywczą.W gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i cukier. Lekko studzimy i łączymy z serkami homogenizowanymi.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (ok. 30 ml).Śmietanę ubijamy na sztywno.Do masy serowej dodajemy 3/4 żelatyny i mieszamy.
Dodajemy połowę ubitej śmietany i ponownie mieszamy ( bardzo delikatnie! ).
To dobry moment żeby spróbować, czy masa jest wystarczająco słodka. Jeśli okaże się, że mogłaby być słodsza na tym etapie możecie dodać do niej już tylko cukier puder, cukier biały nie rozpuści się w serze.
Masę serową wylewamy do miseczki, wkładamy do lodówki. Resztę żelatyny łączymy z resztą śmietany ( będzie służyła do dekoracji ).
Chłodzimy ok.3-4 godziny.Dekorujemy wiórkami i polewą czekoladową wg.własnego pomysłu.