Jeśli lubicie lekkie ciasta, mamy dla was prawdziwy rarytas. Ten lekki niczym chmurka sernik japoński z pewnością na długo zapadnie wam w pamięć. Przygotowanie go wymaga delikatności i ostrożności, bo nieodpowiednio ubita lub źle wymieszana masa może opaść. Gwarantujemy wam jednak, że wysiłek się opłaca. Każdy kto chociaż raz zje sernik japoński będzie chciał do niego nieustannie wracać.
Sernik lekki niczym piórko. Sekretem jest sposób pieczenia
Składniki
- 300 g serka kremowego typu Philadephia
- Pół szklanki cukru do wypieków
- 6 jajek
- 1/4 kostki masła
- Pół szklanki mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 płaskie łyżki mąki
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
Składniki
- 300 g serka kremowego typu Philadephia
- Pół szklanki cukru do wypieków
- 6 jajek
- 1/4 kostki masła
- Pół szklanki mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 płaskie łyżki mąki
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

Etapy przygotowania
Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 20 centymetrów.
Jajka, masło, mleko i serek muszą być w temp. pokojowej. Oddziel żółtka od białek. Białka przelej do osobnej miski.
W drugiej misce umieść miękkie masło, lekko ciepłe mleko, serek, żółtka, mąkę, skrobię i sok z cytryny. Zmiksuj na gładko. Białka ubij na sztywno z cukrem (cukier dodawaj stopniowo podczas ubijania).
Ubite białka dodawaj stopniowo do masy serowej. Łącz szpatułką, mieszając bardzo delikatnie.
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ostrożnie masę. Piecz góra-dół w piekarniku nagrzanym do 165 stopni z niską blaszką wypełnioną do połowy wrzątkiem. Piecz 30 minut. Potem zmniejsz temp. do 130 stopni i piecz 25 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale go nie otwieraj. Potrzymaj ciasto 30 minut w środku i dopiero uchyl drzwiczki.
Lekko przestudzony uwolnij z tortownicy i zostaw do całkowitego wystygnięcia. Oprósz cukrem pudrem lub zrób polewę czekoladową.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 55
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 55



Składniki
- 300 g serka kremowego typu Philadephia
- Pół szklanki cukru do wypieków
- 6 jajek
- 1/4 kostki masła
- Pół szklanki mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 płaskie łyżki mąki
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 20 centymetrów.
Jajka, masło, mleko i serek muszą być w temp. pokojowej. Oddziel żółtka od białek. Białka przelej do osobnej miski.
W drugiej misce umieść miękkie masło, lekko ciepłe mleko, serek, żółtka, mąkę, skrobię i sok z cytryny. Zmiksuj na gładko. Białka ubij na sztywno z cukrem (cukier dodawaj stopniowo podczas ubijania).
Ubite białka dodawaj stopniowo do masy serowej. Łącz szpatułką, mieszając bardzo delikatnie.
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ostrożnie masę. Piecz góra-dół w piekarniku nagrzanym do 165 stopni z niską blaszką wypełnioną do połowy wrzątkiem. Piecz 30 minut. Potem zmniejsz temp. do 130 stopni i piecz 25 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale go nie otwieraj. Potrzymaj ciasto 30 minut w środku i dopiero uchyl drzwiczki.
Lekko przestudzony uwolnij z tortownicy i zostaw do całkowitego wystygnięcia. Oprósz cukrem pudrem lub zrób polewę czekoladową.