Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11230
Dodano: 04.12.2016
Odsłon: 1983
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Spód brownie: W garnku rozpuścić masło, dodać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia na małym ogniu, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Jajko ubić z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować.
Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na spód przelać masę brownie, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika.
Masa serowo-czekoladowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki (poza czekoladą) zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.
Z masy odlać 3/4 szklanki. Zmiksować ją z (roztopioną w kąpieli wodnej) lekko przestudzoną czekoladą na gładką masę.
Na upieczony spód brownie przelać białą masę serową. Łyżką wykładać na górę masę czekoladową, w kleksach.
Płaską szpatułkę włożyć w masę serową i wymieszać kilka razy, nie za mocno, by w masie powstał efekt marmurka.
Piec w temperaturze 150ºC przez około 80 - 90 minut. Sernik wyjąć z piekarnika, posmarować polewą śmietankową (śmietanę wymieszać z cukrem pudrem) i włożyć do piekarnika, piec dodatkowe 10 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Smacznego :-)
Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

bellamozzarella 05 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
O mamma mia...jakie pyszności ;-) ale bym się zanurzyła w tym serniczku ;-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

marika86 04 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
Wygląda bardzo apetycznie :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 04 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
Pycha <30 Kto głosował? | Odpowiedz