Do góry

Desery Przepis na:

Sernik marmurkowy

Sernik marmurkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10347

Dodano:

Odsłon: 1903

delikatny, kremowy, mocno czekoladowy, rozpływający się w ustach...jak dla mnie - sernik idealny :-)

Składniki

  • Spód brownie:
  • masło 5 dag
  • czekolada gorzka 4 dag
  • cukier 1/3 szkl.
  • jajko 1 duże
  • mąka pszenna 5 dag
  • Masa serowo-czekoladowa:
  • twaróg z wiaderka 50 dag
  • mascarpone 25 dag
  • śmietanka 30% 400 ml
  • cukier 3/4 szkl.
  • cukier waniliowy 1 op.
  • jajko 3
  • mąka ziemniaczana 1 czubata łyzka
  • czekolada mleczna 6 dag
  • czekolada gorzka 6 dag
  • Polewa:
  • śmietana 18% 1/2 szkl.
  • cukier puder 1 łyzka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spód brownie: W garnku rozpuścić masło, dodać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia na małym ogniu, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
    Jajko ubić z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować.
    Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na spód przelać masę brownie, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika.



  2. Masa serowo-czekoladowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Wszystkie składniki (poza czekoladą) zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.
    Z masy odlać 3/4 szklanki. Zmiksować ją z (roztopioną w kąpieli wodnej) lekko przestudzoną czekoladą na gładką masę.

    Na upieczony spód brownie przelać białą masę serową. Łyżką wykładać na górę masę czekoladową, w kleksach.

  3. Płaską szpatułkę włożyć w masę serową i wymieszać kilka razy, nie za mocno, by w masie powstał efekt marmurka.

  4. Piec w temperaturze 150ºC przez około 80 - 90 minut. Sernik wyjąć z piekarnika, posmarować polewą śmietankową (śmietanę wymieszać z cukrem pudrem) i włożyć do piekarnika, piec dodatkowe 10 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

  5. Smacznego :-)

    Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń