Do góry

Desery Przepis na:

Sernik mega czekoladowy

Sernik mega czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10246

Dodano:

Odsłon: 9272

meeega czekoladowy, niezbyt słodki, kremowy, sycący sernik

Składniki

  • twaróg z wiaderka 70 dag
  • cukier 10 dag (lub więcej jesli ktoś lub słodsze)
  • jajko 4 duże lub 5 mniejszych
  • kakao ciemne 1,5 pełnej łyżki
  • budyń czekoladowy 1 op.
  • gorzka czekolada 10 dag
  • olej roślinny 80ml
  • spód ciasteczkowy:
  • herbatniki kakaowe 15 dag
  • masło stopione 7 dag
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spód ciasteczkowy: Herbatniki zmielić w maszynce do mięsa lub utrzeć tłuczkiem na drobny "piasek", dodać stopione, lekko przestudzone masło i wymiesząc do uzyskania mokrego "piasku", Spód formy (śr. 21-22cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasteczka, wyrównac i mocno docisnąć, Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

    Masa serowa: wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Twaróg utrzeć z cukrem (w mojej masie sernikowej widoczne są drobinki twarogu, ponieważ dodałam pół na pół twaróg z wiaderka i twaróg w kostce, a że nie mam maszynki do mielenia, to ucierałam blenderem, stąd te białe drobinki :-) ), dodawać po jednym jajku, po każdym krótko ubijając. Dodać budyń czekoladowy, kakao i olej, ubijać krótko, tylko do połączenia składników. Dodać wystudzoną czekoladę, wymieszać na najniższych obrotach. Masę wylać na spód ciasteczkowy, wyrównać. Piec w temp. 150 stopni ok. 70 - 80 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, po wystudzeniu wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

  2. Podawać z sezonowymi owocami. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń