Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rasowy, rozpływający się w ustach serniczek, łatwiuchny, nie może się nie udać :)
Twaróg i jaja wyjmujemy z lodówki na około 2 godziny przed przystąpieniem do pracy (mają mieć temp. pokojową).
Mąkę przesiać z solą, cukrami i proszkiem do pieczenia, wrzucić zimny tłuszcz, posiekać nożem na drobno.
Potem wbić całe jaja, zagnieść ciasto, podzielić je na dwie równe części.
Do jednej z nich dodać kakao, zagnieść dokładnie rozprowadzając je w cieście.
Obie części ciasta (czarną i białą) podzielić na kolejne połówki (mają być dwie czarne i dwie białe).
Zawinąć je w folię i włożyć na godzinkę do lodówki.
Teraz zabieramy się za masę serową.
Żółtka razem z cukrem kryształem i waniliowym ubijamy na puszystą piankę mikserem na najwyższych obrotach.
Do dużej michy przekładamy twaróg, wlewamy piankę żółtkową, miksujemy do połączenia składników (nie za długo), potem wlewamy przestudzony tłuszcz, znów krótko miksujemy do połączenia.
Następnie do masy wsypujemy proszek budyniowy, krótko miksujemy.
Z białek ubijamy sztywną bezę z dodatkiem szczypty soli (wsypanej na początku ubijania).
Pianę przekładamy do masy serowej, mieszamy dokładnie, ale delikatnie łyżką.
Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x38 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Na spód układamy łatki z połówki ciasta białego i czarnego tak by tworzyło "mozaikę".
UWAGA: Jeśli ciasto mocno się klei, można zwilżyć dłonie zimną wodą (zwilżyć, nie zamoczyć), będzie łatwiej.
Na ciasto wylewamy masę serową.
Na masę znów delikatnie układamy łatki czarne i białe z pozostałego ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy sernik i pieczemy około 65 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
UWAGA: Jeśli pod koniec pieczenia wierzch ciasta będzie się zbyt mocno przypiekał, przykryjmy go folią alu i pieczmy spokojnie dalej.
Po wyłączeniu piecyka sernik studzimy przez 30 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem ciasto wyjmujemy na blat do całkowitego wystygnięcia.
Serniczek możemy z wierzchu oprószyć cukrem pudrem, smacznego ! :)
Puszysty, kremowy sernik, który pięknie łączy gorzkie kakao ze słodkim kajmak...
Odsłon: 933
Makiełki zwane również makiami lub makówkami. Przepis pochodzi z 410. odcinka...
Odsłon: 2875
Polacy uwielbiają szaszłyki. Na szczęście nie trzeba już ich nabijać na szabl...
Odsłon: 16594
Młoda kapusta ugotowana na gęsto z pokrojoną marchewką, młodymi ziemniakami,...
Odsłon: 97
Jest to bardzo szybka sałatka wdzięczna do zrobienia oraz bardzo smaczna i pa...
Odsłon: 135
Zapraszam na krokieciki z pieczarkami i serem. Zrobiłam je w trochę inny spos...
Odsłon: 166
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść p...
Odsłon: 57
Polacy uwielbiają szaszłyki. Na szczęście nie trzeba już ich nabijać na szabl...
Odsłon: 16594
Młoda kapusta ugotowana na gęsto z pokrojoną marchewką, młodymi ziemniakami,...
Odsłon: 97
Jest to bardzo szybka sałatka wdzięczna do zrobienia oraz bardzo smaczna i pa...
Odsłon: 135
Zapraszam na krokieciki z pieczarkami i serem. Zrobiłam je w trochę inny spos...
Odsłon: 166
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść p...
Odsłon: 57
Składniki
Twaróg i jaja wyjmujemy z lodówki na około 2 godziny przed przystąpieniem do pracy (mają mieć temp. pokojową). Mąkę przesiać z solą, cukrami i proszkiem do pieczenia, wrzucić zimny tłuszcz, posiekać nożem na drobno. Potem wbić całe jaja, zagnieść ciasto, podzielić je na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao, zagnieść dokładnie rozprowadzając je w cieście. Obie części ciasta (czarną i białą) podzielić na kolejne połówki (mają być dwie czarne i dwie białe). Zawinąć je w folię i włożyć na godzinkę do lodówki. Teraz zabieramy się za masę serową. Żółtka razem z cukrem kryształem i waniliowym ubijamy na puszystą piankę mikserem na najwyższych obrotach. Do dużej michy przekładamy twaróg, wlewamy piankę żółtkową, miksujemy do połączenia składników (nie za długo), potem wlewamy przestudzony tłuszcz, znów krótko miksujemy do połączenia.
Następnie do masy wsypujemy proszek budyniowy, krótko miksujemy. Z białek ubijamy sztywną bezę z dodatkiem szczypty soli (wsypanej na początku ubijania). Pianę przekładamy do masy serowej, mieszamy dokładnie, ale delikatnie łyżką. Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy łatki z połówki ciasta białego i czarnego tak by tworzyło "mozaikę". UWAGA: Jeśli ciasto mocno się klei, można zwilżyć dłonie zimną wodą (zwilżyć, nie zamoczyć), będzie łatwiej. Na ciasto wylewamy masę serową. Na masę znów delikatnie układamy łatki czarne i białe z pozostałego ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy sernik i pieczemy około 65 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). UWAGA: Jeśli pod koniec pieczenia wierzch ciasta będzie się zbyt mocno przypiekał, przykryjmy go folią alu i pieczmy spokojnie dalej. Po wyłączeniu piecyka sernik studzimy przez 30 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem ciasto wyjmujemy na blat do całkowitego wystygnięcia. Serniczek możemy z wierzchu oprószyć cukrem pudrem, smacznego ! :)
Przepisy Desery
Desery
Szybkie ciasto bananowe z borówkami
Desery
Włoskie ciasto Margherita
Desery
Tort gryczany z bananami i truskawkami
Desery
Prosty placek z rabarbarem
Szybkie ciasto bananowe z borówkami
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść p...
Odsłon: 57
Włoskie ciasto Margherita
Szybkie i proste ciasto ucierane na każdą okazję. Na proszku, z odrobiną olej...
Odsłon: 63