Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na ciastkach z kajmakiem:

Sernik na ciastkach z  kajmakiem:

Autor:

Przepisów i artykułów: 331 Ocena: 2721

Dodano:

Odsłon: 5514

Szybki do wykonania i smaczny. Aromat cytrynowy z nutką alkoholu podnosi znacznie jego smak.

Składniki

  • Spód:
  • 150 g ciastek "Petitki"
  • 1/2 szklanki gorzkiej, mocnej kawy
  • Masa serowa:
  • 1 kg tłustego, zmielonego twarogu
  • 200 g masła
  • 8 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 płaskie łyżki błyskawicznej kaszy manny
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • aromat cytrynowy
  • sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek nalewki cytrynowej
  • ubita piana z ośmiu białek
  • Dodatkowo:
  • 200g masy kajmakowej
  • 1 wafelek Knoppers
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy o wymiarch 25/34 cm wyłożyć ciastkami nasączonymi kawą.


  2. Do misy miksera włożyć masło i żółtka z cukrem. Ubijać do białości. Następnie po łyżce dodawać twaróg, kaszę i proszek budyniowy. Kiedy masa jest dobrze ubita, dodać sok i otartą skórkę z cytryny oraz aromat a następnie ubitą pianę. Wyłączyć robot i wlać alkohol. Delikatnie całość wymieszać i wylać na ciastka nasączone mocną, gorzką kawą.
    Piec 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 165 stopni z termoobiegiem. Piekarnik wyłączyć i przez 15 minut nie otwierać drzwiczek piekarnika. Po tym czasie, piekarnik lekko uchylić i pozostawić sernik do ostygnięcia.

  3. Zimny sernik oblać masą kajmakową.
    Na wierzch zetrzeć na drobnych oczkach wafelek Knoppers.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 18 grudnia 2018 Helenko, serniczek wspaniały, wszystko moje smaki.:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń