Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na grubym spodzie

Sernik na grubym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4996

Dodano:

Odsłon: 10618

Sernik z przepisu mojej mamy, na bardzo grubym spodzie.

Składniki

  • SPÓD:
  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Śmietana kwaśna 1/2 szklanki
  • Cukier puder 3/4 szklanki
  • Margaryna 150 gram
  • Żółtka 2 szt.
  • Jajko całe 1 szt.
  • Cukier wanilinowy 1/2 opakowania
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • MASA SEROWA:
  • Twaróg mielony 1 wiaderko (1 kg)
  • Jajka 6 szt.
  • Budyń waniliowy 1 opakowanie
  • Margaryna 1 kostka
  • Śmietana 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • Olejek do ciasta waniliowy
  • Cukier puder 1,5 szklanki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik na grubym spodzie

Przygotowanie

  1. SPÓD: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy. W osobnej misce mieszamy żółtka i 1 całe jajko ze śmietaną. Dodajemy to do miski z suchymi składnikami oraz dodajemy margarynę. Zawartość miski zagniatamy na ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.

  2. MASA SEROWA: Żółtka oddzielamy od białek. Wrzucamy żółtka do dużej miski i dosypujemy cukier puder. Ucieramy to na gładką, jednolitą masę. W rondelku rozpuszczamy margarynę i odstawiamy ją, aby przestygła. Wystudzoną margarynę dodajemy do miski z utartymi żółtkami i cukrem i dodajemy masę serową. Miksujemy. Do powstałej masy dodajemy śmietanę, proszek do pieczenia, budyń oraz kilka kropel olejku do ciasta (może być śmietankowy lub waniliowy). Ponownie miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę przekładamy do miski z masą serową i mieszamy łyżką.

  3. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (użyłam blachy o wymiarach 38x26 cm). Spód ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy i wykładamy nim dno foremki. Na ciasto kładziemy masę serową. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń