Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjny w smaku sernik według receptury Ewy Wachowicz. Mocno czekoladowy, na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej. Skusi każdego łasucha! Przepis w nieco uproszczonej formie, bo zamiast twarogu, wykorzystałam ser z wiaderka, a zagęszczone mleko z puszki zastąpiłam gotową masą kajmakową. Przepis pochodzi z 321. odcinka programu "Ewa gotuje". Fot. materiały prasowe Polsat
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 115
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 197
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 494
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 271
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 115
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 197
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 494
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 271
Składniki
Herbatniki kruszymy, przekładamy do miski. W rondelku roztapiamy masło. Płynne masło przelewamy do herbatników. Składniki mieszamy.
Spód tortownicy o średnicy 24-26 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Herbatniki połączone z masłem przekładamy do formy. Wylepiamy nimi spód formy. Powierzchnię równamy. Następnie tortownicę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Podpiekamy przez około 8 minut.
Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika i studzimy. Na wystudzony spód ciasta wylewamy masę kajmakową z puszki. Powierzchnię równamy. Posypujemy orzechami włoskimi.
Zabieramy się za masę serową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę czekolady. Do osobnej miski przekładamy ser z wiaderka, dodajemy dwa całe jajka, cukier i miąższ z jednej laski wanilii. Składniki miksujemy. Następnie dodajemy roztopioną, przestudzoną czekoladę. Składniki dokładnie mieszamy łyżką.
Masę serową wylewamy na warstwę kajmaku z orzechami. Powierzchnię sernika równamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Upieczony sernik studzimy. Następnie przykrywamy go szczelnie folią i wstawiamy na 8 godzin do lodówki, żeby stężał.
Schłodzony sernik przekładamy na paterę.
Miękką czekoladę ścieramy na tarce lub siekamy nożem.
Czekoladowy sernik według przepisu Ewy Wachowicz dekorujemy wiórkami czekoladowymi.