Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóch warstw kakaowego ciasta kruchego - na spodzie oraz (startego) na wierzchu. Zawsze świetnie wychodzi, długo zachowuje świeżość. Jest łatwy i przyjemny do wykonania, a co najważniejsze pyszny! Najlepiej smakuje na drugi dzień. Można zatem śmiało upiec go na kilka dni przed przyjęciem lub przed Świętami.
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 506
Klasyczny przepis na tradycyjne rolady wołowe, to danie, które kochamy wszysc...
Odsłon: 121
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 506
Klasyczny przepis na tradycyjne rolady wołowe, to danie, które kochamy wszysc...
Odsłon: 121
Składniki
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, kakao i cukier oraz starte na tarce o grubych oczkach zimne masło. Łączyć składniki aż powstanie drobna kruszonka (palcami, mieszadłem miksera lub siekać nożem na stolnicy). Dodać jajka i wyrobić składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy (blachę o wymiarach około 20x30cm wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia), ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Miękkie masło ubijać z cukrem i cukrem wanilinowym przez około 5 minut aż będzie białe i puszyste. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Wciąż ubijając dodawać po łyżce twaróg. Na koniec zmiksować z budyniem. Białka ubić w oddzielnej misce na sztywną pianę, dodać do masy serowej i wymieszać lub zmiksować na małych obrotach miksera. Masę serową wyłożyć na spód. Na wierzch zetrzeć odłożoną część ciasta (na tarce o dużych oczkach). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec przez 55-60 minut. Po wyłączeniu piekarnika nie uchylaj drzwiczek pieca przez przynajmniej 20 minut. Potem uchyl je nieznacznie na 30 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik, wyjmij sernik. Gdy ostygnie można posypać go cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.