Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na kruchym z kawą i żurawiną

Sernik na kruchym z kawą i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 1937

Dodano:

Odsłon: 239

Sernik na kruchym cieście z nutą kawy i słodką żurawiną.

Składniki

  • ciasto:
  • 400 g mąki (u mnie orkiszowa)
  • 2 jajka
  • 200 g masła zimnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru (zmielony słodzik)
  • masa:
  • 500 g twarogu śmietankowego**
  • 250 g mascarpone*
  • 3 jajka*
  • pół szklanki cukru pudru (zmielony słodzik)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • spora garść żurawiny (sparzonej)
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (suchej)
  • sok z połowy cytryny
  • *taki twaróg dostaniecie w kostce w Biedronce, możecie też dać zwykły ser z wiaderka lub półtłusty dobrze zmielony.
  • *produkty muszą być w temperaturze pokojowej
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik na kruchym z kawą i żurawiną

Przygotowanie

  1. ciasto
    Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec dodajemy jajka. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy folią spożywczą i składamy do zamrażarki.

  2. masa serowa
    Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczone masło, budyń (proszek), twaróg oraz mascarpone, sok z cytryny i wszystko dokładnie miksujemy.
    Masę dzielimy na pół i do jednej z nich dodajemy kawę (suchą). Dokładnie miksujemy, aby kawa dobrze się rozprowadziła.


  3. Dużą blaszkę (32x26) wykładamy papierem. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wylewamy na to masę serową. Możecie to zrobić na sposób zebry (czyli dwie łyżki jasnej, potem ciemnej) lub warstwami jak wolicie. Ja wylewałam paskami po długości, jedna obok drugiej. Na wierzch układamy żurawinę i ścieramy drugą połówkę ciasta jako kruszonkę.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń