Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na kwaśnej śmietanie

Sernik na kwaśnej śmietanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1419

Dodano:

Odsłon: 5294

Pyszny, kremowy i niezwykle prosty - same zalety :)

Składniki

  • Składniki na spód:
  • 150 g herbatników lub biszkoptów
  • 50 g masła
  • Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu (może być z wiaderka)
  • 330 ml kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 garście mielonych migdałów
  • 6 jajek
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Skórka otarta z cytryny (opcjonalnie, jeśli lubicie)
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik na kwaśnej śmietanie

Przygotowanie

  1. Spód:
    Ciasteczka kruszę lub blenduję, masło roztapiam. Do masła dodaję zmielone ciasteczka i dokładnie mieszam.
    Dno tortownicy 24-26 cm wykładam papierem do pieczenia i wsypuję ciasteczka wymieszane z masłem. Rozprowadzam na całym dnie i dociskam. Tortownicę wstawiam do lodówki.

  2. Masa serowa:
    Wszystkie składniki na masę serową umieszczam w mikserze i miksuję na niskich obrotach tylko do połączenia się składników.
    Ciasto wylewam do tortownicy. Całość piekę w 160 stopniach przez 75 minut. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam zamknięty z sernikiem w środku przez kolejne 15-20 minut. Następnie sernik odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
    Do sernika nie dodaje się mąki ziemniaczanej, budyniu ani kaszy. Sernik najlepszy jest na drugi dzień.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 09 kwietnia Ale bajka! zazdroszcze takich wypiekow na swieta! Odpowiedzi: 8 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 09 kwietnia Pewnie już po nim nie ma ani śladu.Tak przynajmniej byłoby w mojej rodzinie.Życzę zdrowych i szczęśliwych Świąt Wielkanocnych. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń