Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na makowym spodzie

Sernik na makowym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2430

Dodano:

Odsłon: 1249

Zostało mi pół puszki masy makowej i dostałam wiaderko twarogu prosto z Polski. Z dnia na dzień miałam zrobić pyszne ciasto. I coż innego mogłam zrobić jak nie sernik? A masa makowa zastąpiła ciasto/ciastka. Był mięciutki i delikatny, a masa makowa chrupała migdałami i wiórkami kokosowymi.

Składniki

  • Masa makowa: pół dużej puszki masy makowej (ok. 400g)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki siekanych migdałów lub płatków migdałowych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • Masa serowa: 1kg tłustego twarogu (lub 500g mascarpone i 500g chudego twarogu)
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 100g cukru
  • Polewa: 100-150g białej czekolady
  • płatki migdałowe
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Masę makową wymieszać z jajkami, migdałami i wiórkami kokosowymi. Wyłożyć na spód tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 15 minut. Po upieczeniu ostudzić.

  3. Twaróg zmiksować z jajkami i cukrem, na koniec dodać proszek budyniowy. Wylać na upieczony spód makowy. Piec kolejne 50-55 minut. Ostudzić.

  4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać na wierzch sernika. Posypać płatkami migdałowymi.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń