Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś kolejny przepis na pyszny sernik, tym razem jest to sernik na orzechowym spodzie. Spód wychodzi fajny i chrupiący, przyjemnie orzechowy w smaku. Masa serowa jest natomiast delikatna, lekko puszysta i kremowa. Całość posypałam cukrem pudrem, ale można również polać czekoladą.
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 173
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 466
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 418
Sałatkę z rukolą, gruszką i serem pleśniowym zrobisz błyskawicznie. Łączy w...
Odsłon: 126
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 173
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 466
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 418
Sałatkę z rukolą, gruszką i serem pleśniowym zrobisz błyskawicznie. Łączy w...
Odsłon: 126
Składniki
Miękkie masło (110g) przełożyłam do miski i lekko zmiksowałam mikserem. Dodałam zmielone orzechy włoskie i ponownie zmiksowałam. Następnie wsypałam mąkę, cukier zwykły i waniliowy. Wymieszałam wszystko dokładnie łyżką. Ciasto nie będzie ścisłe jak kruche, tylko raczej powinno się trochę kleić a trochę rozsypywać. Nie wiem jak to dokładnie ująć. Tak przygotowane ciasto przełożyłam do formy o wymiarach 25x35cm i równomiernie rozłożyłam a następnie lekko ugniotłam. Ciasto wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam 15 minut w 180 stopniach. Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka umieściłam w misce i zmiksowałam z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i miękkim masłem. Do masy jajecznej dodawałam łyżką ser i miksowałam jedynie do połączenia składników. Następnie dodałam budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksowałam do połączenia. W oddzielnej misce ubiłam zimną śmietanę kremówkę i dodałam ją do masy serowej. Delikatnie wymieszałam masę łyżką. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i również dodałam do masy serowej. Ponownie wymieszałam masę delikatnie drewnianą łyżką i wyłożyłam na podpieczony spód. Sernik ponownie wstawiłam do piekarnika i piekłam go jeszcze 55 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu sernik przestudziłam przy uchylonych drzwiczkach a następnie wyjęłam na metalową kratkę. Przed podaniem sernik posypałam cukrem pudrem.