Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno

Sernik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 3808

Dodano:

Odsłon: 43628

Banalny w przygotowaniu ale diabelsko dobry sernik na zimno... doskonały na nadchodzący weekend.

Składniki

  • serek homogenizowany 140g - 9 sztuk
  • galaretka cytrynowa - 2 sztuki
  • galaretka agrestowa - 2 sztuki
  • galaretka truskawkowa - 2 sztuki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pierwszym zadaniem jest rozpuszczenie 2 galaretek jednakowego koloru we wrzątku. Potrzebujemy pół litra wrzątku. Rozmieszane galaretki odstawiamy do ostygnięcia. Do gęstniejącej dodajemy 3 serki homogenizowane i dokładnie mieszamy masę.

  2. Okrągłą tortownicę wykładamy folią spożywczą. Wylewamy do niej pierwszą masę serowo-galaretkową. Odstawiamy blaszkę do lodówki. Pora na przygotowanie drugiego koloru sernika na zimno. Kolejną porcję tężejących galaretek mieszamy z trzema serkami. Wylewamy je na ściętą już masę w tortownicy. Znów odkładamy blaszkę do lodówki. UWAGA - można się posiłkować zamrażalnikiem by skrócić trochę czasu przygotowania sernika. Tylko uważajcie by sobie nie zrobić owocowych lodów :)

  3. Kolejna porcja 2 jednakowego koloru galaretek stężała już na tyle by dodać 3 serki homogenizowane. Przygotowaną masę wylewamy do tortownicy wyjętej z lodówki. Wcześniejsza warstwa musi być już sztywna aby kolory się nie wymieszały. Sernik powinien się schłodzić i stwardnieć w około 2-3 godziny.

    Pozostało go już tylko wymyślnie udekorować na przykład malinami lub bitą śmietaną.

    Zapraszamy na inne proste ciasta - link pod wpisem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń