Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z wielu sposobów na sernik, tym razem dwukolorowy.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5390
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29737
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 230
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19389
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1036
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5390
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29737
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 230
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19389
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1036
Składniki
Galaretki najlepiej w bardzo różniących się kolorach.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia (nie jest to konieczne, ale ja tak wolę). Na dnie można wyłożyć biszkopty, herbatniki itp. Ja miałem zamrożone surowe kruche ciasto, które starłem a następnie podpiekłem.
Twaróg dzielę na dwie części. Rozpuszczam 2 galaretki każda w 0,3 litra wody. Po wystudzeniu powoli dodaję do sera ciągle miksując. Najpierw jedną część - wstawiam do lodówki. Gdy całkowicie stężeje, mieszam drugą galaretkę z pozostałym serem i wylewam na stężałą już porcję.
Na dwóch porcjach twarogu układam dostępne aktualnie owoce. Preferuję świeże, tym razem padło na maliny. Przykrywam je trzecią galaretką. Galaretka musi być na wpół stężała, jak najmniej płynna, gdyż może "przeciec" na dno. Całość ponownie do lodówki.
Porada: Do sera można dodać 2 łyżki cukru pudru. Ja tego nie robię, uważam że sernik jest wystarczająco słodki. Przemycamy zdrowie: Do masy serowej dodaję odrobinę płatków owsianych, a do galaretki (najlepiej żółtej - kurkumę)