Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z wielu sposobów na sernik, tym razem dwukolorowy.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 883
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 814
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 281
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 883
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 814
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 281
Składniki
Galaretki najlepiej w bardzo różniących się kolorach.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia (nie jest to konieczne, ale ja tak wolę). Na dnie można wyłożyć biszkopty, herbatniki itp. Ja miałem zamrożone surowe kruche ciasto, które starłem a następnie podpiekłem.
Twaróg dzielę na dwie części. Rozpuszczam 2 galaretki każda w 0,3 litra wody. Po wystudzeniu powoli dodaję do sera ciągle miksując. Najpierw jedną część - wstawiam do lodówki. Gdy całkowicie stężeje, mieszam drugą galaretkę z pozostałym serem i wylewam na stężałą już porcję.
Na dwóch porcjach twarogu układam dostępne aktualnie owoce. Preferuję świeże, tym razem padło na maliny. Przykrywam je trzecią galaretką. Galaretka musi być na wpół stężała, jak najmniej płynna, gdyż może "przeciec" na dno. Całość ponownie do lodówki.
Porada: Do sera można dodać 2 łyżki cukru pudru. Ja tego nie robię, uważam że sernik jest wystarczająco słodki. Przemycamy zdrowie: Do masy serowej dodaję odrobinę płatków owsianych, a do galaretki (najlepiej żółtej - kurkumę)