Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno na biszkopcie

Sernik na zimno na biszkopcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 408 Ocena: 5271

Dodano:

Odsłon: 338

To ciasto sprawdzi się na każdej letniej imprezie. Ja zebrałam sporo pochwał. Wszyscy dopytywali o przepis.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 3 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki tortowej (1 szkl.=250 ml)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1/2 kg twarogu półtłustego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szkl. porzeczek
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik na zimno na biszkopcie

Przygotowanie

  1. Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ubić mikserem białka ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i nadal ubijać. Potem żółtka i jeszcze kilka minut miksować, aż masa zbieleje i powiększy objętość. Wtedy przesiać do niej mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać szpatułką.
    Tak przygotowaną masę przelać do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 30-35 minut.
    Po wystudzeniu biszkoptu usunąć papier do pieczenia i ponownie włożyć go do foremki.
    Galaretki rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie w dwóch oddzielnych miseczkach. Wystudzić i dać do lodówki.
    Twaróg przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia. Połączyć z zastygającą galaretką. Masę sernikową wyłożyć na biszkopt, który należy dać do lodówki na jakieś pół godziny. Potem go wyjąć, rozłożyć na nim umyte porzeczki i łyżką wyłożyć drugą zastygającą galaretkę. Biszkopt znów musi trafić do lodówki, przynajmniej na kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń