Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2659

Dodano:

Odsłon: 4546

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z owocami w żelu, oczywiście domowej roboty. Wyszło bardzo smaczne połączenie. Polecam

Składniki

  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki
  • Masa serowa: 1 kg twarogu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 galaretki
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • Frużelina jagodowa: 500 g jagód
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijam na sztywną pianę, na przemian dodaję po jednym żółtku i po 2 łyżki cukru. Mąkę przesiewam przez sito i delikatnie mieszam z masą jajeczną. Blaszkę o wym 24x36 cm wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok 30 min. Upieczone wyjmuję i studzę.

  2. Galaretki mieszam z żelatyną i rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam by galaretka osiągnęła temperaturę pokojową.
    Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier, chwilę miksuję. Zmniejszam obroty miksera do minimum i dodaję porcjami trzykrotnie zmielony twaróg lub ser wiaderkowy.
    Do gotowej masy cienki strumieniem wlewam zimną galaretkę. Masę serowa wylewam na upieczony spód biszkoptowy i schładzam w lodówce, aż całkowicie stężeje.

  3. Jagody zasypuję cukrem i odstawiam na kilkanaście minut, aż puszczą sok. Podgrzewam na gazie i do wrzących dodaję mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z woda. Chwilę gotuję i zestawiam z ognia. Następnie wsypuję łyżkę żelatyny i mieszam do całkowitego rozpuszczenia.

  4. Gotowe ciasto wyjmuję z lodówki, układam po kawałku na talerzykach i polewam przestudzoną frużeliną jagodową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń