Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z ciastkami Oreo

Sernik na zimno z ciastkami Oreo

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10125

Dodano:

Odsłon: 2019

Przepyszny, delikatny, lekki sernik waniliowy z czekoladowymi ciasteczkami Oreo przełamany orzeźwiającą galaretka z wiśniami. Jak dla mnie idealny sernik na zimno :-)

Składniki

  • Ciastka Oreo lub Neo (z nadzieniem) 18 dag
  • miękkie masło 4 dag
  • Masa serowa:
  • mascarpone 25 dag
  • jogurt naturalny gęsty (u mnie grecki) 1 szkl.
  • śmietanka 30 lub 36% 250 ml
  • cukier puder 1/2 szkl.
  • cukier wanilinowy 1 op.
  • żelatyna 4 płaskie łyżeczki
  • ciastka Oreo lub Neo 15 dag
  • dodatkowo:
  • galaretka wiśniowa 1 op.
  • wiśnie świeże lub mrozone wydrylowane ok. 15-20 dag
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spód: Ciastka i masło zmiksować w blenderze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

    Spód formy o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę ciasteczkową, wyrównać, docisnąc i schłodzić w lodówce.

    Masa serowa: Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Nastepnie postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. (nie doprowadzać do wrzenia). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
    W misce ubić jogurt naturalny, serek mascarpone, cukier puder i cukier wanilinowy do otrzymania jednolitej masy.

    Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast wymieszać, do połączenia.

    W osobnym naczyniu ubić schłodzoną śmietankę. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać szpatułką. Na końcu dodać połamane ciastka (na połowę), wymieszać.

    Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

  2. Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody (400 ml). Wystudzić. Na schłodzony sernik wyłożyć wisnie (jesli są mrozone nie trzeba rozmrazać) i zalać je lekko tężejącą galaretką.

  3. Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc

  4. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń