Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na rabarbar trwa więc postanowiłam że zrobię coś słodkiego na deser.Bardzo lubię serniki na zimno robi się szybko i nie wychodzą z nich zakalce :) i zawsze się udają.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami.
Przygotować mus truskawkowo-rabarbarowy. Rabarbar pokroić na małe kawałki i przełożyć do garnka. Dodać truskawki w moim przypadku dodałam mrożone truskawki.. Wlać wodę i wsypać cukier. Wszystko zagotować, chwilę gotować aby rabarbar się ugotował i rozpadł na małe kawałeczki. Garnek zestawić z ognia i zawartość zmiksować na gładki mus. Wsypać galaretki truskawkowe i dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Gotowy mus odstawić do wystudzenia.
Masa serowa. Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Zostawić na kilka minut aby żelatyna napęczniała. Następnie mleko podgrzać ale nie gotować, dokładnie rozpuścić żelatynę. Odstawić do wystudzenia. Do miski przełożyć masło, dodać cukier oraz 2-3 łyżki zmielonego sera.Wszystko utrzeć, ucierać tak długo aż cukier się rozpuści. Następnie porcjami dodawać resztę sera. Zmiksować aż składniki się połączą. Następnie dodać wystudzoną, zimną ale jeszcze płynną żelatynę rozpuszczoną w mleku. Cały czas miksować i wlewać żelatynę powoli ciurkiem.Do tortownicy wyłożonej biszkoptami nałożyć ok.3/4 masy serowej. Wyrównać i wstawić do lodówki aby masa lekko zesztywniała. Do pozostałej w misce masy serowej dodać mniej więcej szklankę przygotowanego wcześniej zimnego musu truskawkowo-rabarbarowego. Zmiksować do połączenia składników. Gdy masa serowa w tortownicy lekko zesztywnieje wylać na nią masę wymieszaną z musem. Ponownie wierzch ładnie wyrównać i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy masa już lekko stężeje na wierzch wylać ostatnią warstwę czyli mus truskawkowo-rabarbarowy. Ładnie wyrównać i sernik wstawić do lodówki na kilkanaście godzin aby dobrze stężał najlepiej na całą noc.
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53550
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14097
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166500
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 13
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53550
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14097
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166500
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 13
Składniki
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami. Przygotować mus truskawkowo-rabarbarowy. Rabarbar pokroić na małe kawałki i przełożyć do garnka. Dodać truskawki w moim przypadku dodałam mrożone truskawki.. Wlać wodę i wsypać cukier. Wszystko zagotować, chwilę gotować aby rabarbar się ugotował i rozpadł na małe kawałeczki. Garnek zestawić z ognia i zawartość zmiksować na gładki mus. Wsypać galaretki truskawkowe i dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Gotowy mus odstawić do wystudzenia.
Masa serowa. Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Zostawić na kilka minut aby żelatyna napęczniała. Następnie mleko podgrzać ale nie gotować, dokładnie rozpuścić żelatynę. Odstawić do wystudzenia. Do miski przełożyć masło, dodać cukier oraz 2-3 łyżki zmielonego sera.Wszystko utrzeć, ucierać tak długo aż cukier się rozpuści. Następnie porcjami dodawać resztę sera. Zmiksować aż składniki się połączą. Następnie dodać wystudzoną, zimną ale jeszcze płynną żelatynę rozpuszczoną w mleku. Cały czas miksować i wlewać żelatynę powoli ciurkiem.Do tortownicy wyłożonej biszkoptami nałożyć ok.3/4 masy serowej. Wyrównać i wstawić do lodówki aby masa lekko zesztywniała. Do pozostałej w misce masy serowej dodać mniej więcej szklankę przygotowanego wcześniej zimnego musu truskawkowo-rabarbarowego. Zmiksować do połączenia składników. Gdy masa serowa w tortownicy lekko zesztywnieje wylać na nią masę wymieszaną z musem. Ponownie wierzch ładnie wyrównać i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy masa już lekko stężeje na wierzch wylać ostatnią warstwę czyli mus truskawkowo-rabarbarowy. Ładnie wyrównać i sernik wstawić do lodówki na kilkanaście godzin aby dobrze stężał najlepiej na całą noc.
Przepisy Desery
Desery
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Desery
Orzeszki dwusmakowe
Desery
Budyń bananowy
Desery
Torcik czekoladowo wiśniowy
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Polecam ciasto jogurtowo - śmietankowe kryształkami z galaretek. Ciasto smacz...
Odsłon: 52
Orzeszki dwusmakowe
Dla wnuków postanowiłam upiec orzeszki dwusmakowe. Wykorzystałam orzechy, kt...
Odsłon: 190