Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z winogronem i galaretką:

Sernik na zimno z winogronem i galaretką:

Autor:

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 2725

Dodano:

Odsłon: 1526

Serniki, to ciasta, które cieszą się w naszej rodzinie ogromnym wzięciem. Dzisiaj kolejny, przygotowany bez pieczenia a równie smaczny.

Składniki

  • Spód:
  • 1 szklanka zmielonych, kruchych ciastek
  • 80 g roztopionego masła
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 150 ml śmietanki 40 % (może być 30%)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Dodatkowo:
  • dowolne owoce (u mnie bezpestkowe, czerwone winogrona)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3 szklanki gorącej wody
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zmielone ciastka wymieszać z roztopionym, letnim masłem i wyłożyć dno tortownicy o średnicy 28 cm.
    Każdą z trzech kolorowych galaretek rozmieszać osobno w jednej szklance wody. Odstawić do stężenia. Następnie pokroić w kostkę.
    Żelatynę rozmieszać w 1/2 szklanki wody, odstawić do ostygnięcia.
    Do misy miksera przełożyć ser z cukrem i miksować na puszystą masę. Dodać śmietankę, sok i otartą skórkę z cytryny. Następnie wlać wciąż płynną ale nie za gorącą żelatynę.
    Mikser wyłączyć, misę wyjąć a do masy serowej dodać pokrojone galaretki. Delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy i wstawić do lodówki na pół godziny by masa serowa stężała.
    W tym czasie rozmieszać 2 galaretki w trzech szklankach wody i odstawić do przestygnięcia.
    Na masie serowej ułożyć winogrona lub inne owoce i całość zalać galaretką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń