Do góry

Desery Przepis na:

Sernik nowojorski

Przepis dnia 2013-08-02
Sernik nowojorski

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 7868

Dodano:

Odsłon: 39483

Od dawna miałam ochotę upiec ten sernik, bo słyszałam, że ma aksamitną konsystencję, anielski smak i boski wygląd. Odważyłam się, upiekłam i przekonałam się, że to wszystko prawda.Polecam! :)

Składniki

  • Na spód: 80g masła
  • 140g herbatników kakaowych
  • Masa serowa: 80dkg. sera białego półtłustego trzykrotnie mielonego
  • 250g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej + 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 duże jajka + 1 żółtko
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • polewa: 100ml śmietany 18%
  • 100ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik nowojorski

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy o średnicy 21cm wyłożyć podwójnym arkuszem folii aluminiowej, tak, aby sporo wystawało na zewnątrz. Zamknąć tortownicę, a folią wystającą obłożyć boki formy. Tortownicę trzeba tak przygotować, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.Wewnętrzne boki tortownicy wysmarować masłem.

  2. Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem, roztopić masło i wymieszać z ciastkami. Masę ciastkową wyłożyć na spód tortownicy. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

  3. Wszystkie składniki na sernik zmiksować na gładziusieńką masę i przelać do tortownicy na masę ciasteczkową.Wyrównać. Formę z ciastem wstawić do większej formy i wlać do niej zagotowaną wodę do połowy wysokości tortownicy.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C i piec ok. 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 st.C i piec jeszcze ok.70-80 minut. Otworzyć drzwiczki i studzić sernik nie wyjmując go z piekarnika.

  4. W tym czasie przygotować masę śmietanową. Obydwie śmietany zmiksować na krem, dodać cukier i sok z cytryny i jeszcze miksować . Sernik delikatnie wyjąć z piekarnika i na ciepły, ale nie gorący wyłożyć masę śmietanową, wyrównać i wstawić do piekarnika /180st.C/ i zapiekać 5 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia.

  5. Sernik przechowywać w lodówce. Życzę SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

storrotka222 24 września 2015 polecam ten serniczek każdemu łasuchowi :-) Wczoraj zrobiłam teściowi na imieniny. Goście byli zachwyceni Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

joasia081228 04 sierpnia 2013 wygląda pięknie:) dodaje do książki i na pewno będzie zrobiony:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 01 sierpnia 2013 Twój sernik wygląda smakowicie.Widać, że jest bardzo pulchny, zabieram do książki i przy najbliższej okazji zagości na moim stole. Oczywiście zostawiam punkcik.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 31 lipca 2013 Dzięki kobietki za miłe komentarze , ja robiłam pierwszy raz ten sernik, ale na pewno nie ostatni :) Pozdrawiam Was.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 31 lipca 2013 Mój ulubiony sernik, polecam! Pięknie wykonany. :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń