Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny i aromatyczny. Gorąco polecam.
Sernik piernikowy
Składniki
Blaszką o wymiarach 38 na 28
- Ciasto
- 3/4 szklanki cukru
- 500 g maki
- 3 żółtka
- 200 g maska
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki miodu
- Półtora łyżki kakao półtora łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- Łyżeczka cynamonu
- Masa serowa
- 1 kg sera z wiaderka
- 3 jajka plus 3 białka które zostały
- 200 ml śmietanki 30 %
- Jedno opakowanie budyniu waniliowego 40 g
- Kilka kropel aromatu pomarańczowego lub łyżka startej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki maki
Składniki
Blaszką o wymiarach 38 na 28
- Ciasto
- 3/4 szklanki cukru
- 500 g maki
- 3 żółtka
- 200 g maska
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki miodu
- Półtora łyżki kakao półtora łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- Łyżeczka cynamonu
- Masa serowa
- 1 kg sera z wiaderka
- 3 jajka plus 3 białka które zostały
- 200 ml śmietanki 30 %
- Jedno opakowanie budyniu waniliowego 40 g
- Kilka kropel aromatu pomarańczowego lub łyżka startej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki maki

Potrzebne przybory kuchenne
Mikser, blaszką do pieczenia, miśka, łopatka, tarką
Etapy przygotowania
Ciasto Make i wszystkie sypkie składniki wrzucam do miski,dodaje żółtka,mleko, miód i masto, następnie zagniatam Ciasto. Gotowe ciasto dziele na dwie części i jedna wkładam do zamrażarki a droga do lodówki. Po pół godziny ciasto z zamrażarki wyciągać i formuje spód na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekę w 180, grzała góra dół, stopniach ok 15 minut. Następnie studze.
Masa serowa Jajka oddzielam od żółtek. Białka i śmietanę ubijamy w osobnych naczyniach na sztywno. Do miski wrzucam żółtka z cukrem i miksuję na jasna mase. następnie dodaje ubita śmietanę i budyń. Miksuję i dodaje ser, Następnie dodaje mąkę i skórkę z pomarańczy i miksuję na sam koniec dodaje białka Łącze wszystko i taka mase wylewamy na nasz podopieczny spód. Na wierzch reszta ciasta z lodówki pokruszone w dłoniach lub starte na tarce Ciasto piekę w 180 stopniach jedną godzinę. Zimne ciasto polewam czekolada rozpuszczona w kąpiel wodnej Połączenie sera i ciasta piernikowego cos pysznego
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 373

Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 77

Przepis dnia
Karkówka w Coli i katchupie to pyszna propozycja na obiadek.Miesko wychodzi p...
Odsłon: 2720
Ostatnio komentowane przepisy
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 373

Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 77

Przepis dnia
Karkówka w Coli i katchupie to pyszna propozycja na obiadek.Miesko wychodzi p...
Odsłon: 2720



Składniki
- Ciasto
- 3/4 szklanki cukru
- 500 g maki
- 3 żółtka
- 200 g maska
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki miodu
- Półtora łyżki kakao półtora łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- Łyżeczka cynamonu
- Masa serowa
- 1 kg sera z wiaderka
- 3 jajka plus 3 białka które zostały
- 200 ml śmietanki 30 %
- Jedno opakowanie budyniu waniliowego 40 g
- Kilka kropel aromatu pomarańczowego lub łyżka startej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki maki
Ciasto Make i wszystkie sypkie składniki wrzucam do miski,dodaje żółtka,mleko, miód i masto, następnie zagniatam Ciasto. Gotowe ciasto dziele na dwie części i jedna wkładam do zamrażarki a droga do lodówki. Po pół godziny ciasto z zamrażarki wyciągać i formuje spód na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekę w 180, grzała góra dół, stopniach ok 15 minut. Następnie studze.
Masa serowa Jajka oddzielam od żółtek. Białka i śmietanę ubijamy w osobnych naczyniach na sztywno. Do miski wrzucam żółtka z cukrem i miksuję na jasna mase. następnie dodaje ubita śmietanę i budyń. Miksuję i dodaje ser, Następnie dodaje mąkę i skórkę z pomarańczy i miksuję na sam koniec dodaje białka Łącze wszystko i taka mase wylewamy na nasz podopieczny spód. Na wierzch reszta ciasta z lodówki pokruszone w dłoniach lub starte na tarce Ciasto piekę w 180 stopniach jedną godzinę. Zimne ciasto polewam czekolada rozpuszczona w kąpiel wodnej Połączenie sera i ciasta piernikowego cos pysznego
Pyszny, piekę podobny na święta i jest po prostu boski w smaku!
Serniczek na święta musi być :) a najlepiej pachnący piernikiem :)