Do góry

Desery Przepis na:

Sernik pod czapą z tureckiej chałwy

Sernik pod czapą z tureckiej chałwy

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4158

Dodano:

Odsłon: 2458

Świetnie się prezentuje, szybki w wykonaniu i smaczny.

Składniki

  • Spód:
  • 250 g zmielonych pierników
  • 1/4 szklanki mocnej, gorzkiej kawy rozpuszczalnej
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 250 g miękkiego masła
  • 6 jajek (żółtka oddzielamy od białek)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)
  • sok i otarta skórka z jednej cytryny
  • Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa lub roztopiona gorzka czekolada
  • chałwa turecka w formie owczej wełny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik pod czapą z tureckiej chałwy

Przygotowanie

  1. Zmielonymi pierniczkami wysypać dno foremki o wymiarach 34/24 cm.Skropić gorzką kawą. Lekko docisnąć.

    Do misy miksera przełożyć miękkie masło, cukier i żółtka. Zmiksować na "puch". Stopniowo dodawać po łyżce sera aż do wyczerpania, kaszę, proszek budyniowy , sok i otartą skórkę z cytryny. Wyłączyć mikser. Ubić pianę i delikatnie wmieszać w masę serową przy pomocy łyżki.
    Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez jedną godzinę i dziesięć minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić do ostygnięcia.
    Zimny oblać polewą lub roztopioną czekoladę i udekorować chałwą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń