Do góry

Desery Przepis na:

Sernik pomarańczowy

Sernik pomarańczowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2662

Dodano:

Odsłon: 1710

Delikatny sernik z lekką nutą pomarańczy, na kruchym spodzie z dodatkiem pistacji.

Składniki

  • Ciasto kruche: 100g cukru pudru
  • 120g masła
  • 250g mąki
  • 1 jajko (M)
  • 50g zmielonych pistacji
  • Masa serowa: 2 pomarańcze
  • 1 owoc granatu
  • 4 jajka (L)
  • 200g + 1 łyżka cukru
  • 500g chudego zmielonego twarogu
  • 250g gęstej śmietany 24%
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki galaretki z owoców leśnych (ze słoika)
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik pomarańczowy

Przygotowanie

  1. Cukier puder zagnieść razem z masłem, mąką, jajkiem i pistacjami. Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.

  2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować tworząc koło o śr. ok. 30 cm na posypanej mąką stolnicy. Ciastem wyłożyć tortownicę, uformować wysoki brzeg. Odstawić do lodówki.

  3. Pomarańcze obrać ze skórki, usunąć z powierzchni białą skórkę. Pokroić na cienkie plasterki. Owoc granatu przekroić na pół. Z jednej połowy wyciągnąć pestki, z drugiej wycisnąć sok.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  4. Jajka ubić z cukrem (200g) na puszystą masę. Dodać twaróg, śmietanę, skórkę pomarańczową i budyń. Masę przełożyć do formy. Ciasto piec na drugim poziomie od dołu ok. 15 minut. Wyjąć i poukładać na powierzchni plasterki pomarańczy i ziarenka granatu. Piec kolejne 45 minut. Po upieczeniu studzić w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami przez 30 minut.

  5. Sok z granatu zagotować razem z galaretką i łyżką cukru. Gotować ok. 2 minuty aż powstanie gęsty syrop. Posmarować przestudzone ciasto.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń