Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A dokładniej mówiąc sernik pomarańczowy z czekoladą i mlekiem skondensowanym. Przepyszny...
Danie inspirowane angielskimi świnkami w kocykach, w Szkocji znane jako żołni...
Odsłon: 76
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 147
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 90
Polecam bardzo smaczny farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybków. Farsz p...
Odsłon: 92
Danie inspirowane angielskimi świnkami w kocykach, w Szkocji znane jako żołni...
Odsłon: 76
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 147
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 90
Polecam bardzo smaczny farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybków. Farsz p...
Odsłon: 92
Składniki
Najpierw przygotowuję spód: Masło rozpuszczam, dodaję zblendowane ciasteczka i kakao i mieszam. Masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wykładam masę do tortownicy o średnicy 22 cm, ugniatam i tworzę rant około 3-4 cm. Tortownicę wstawiam do lodówki, a w tym czasie przygotowuję masę serową.
Wszystkie składniki umieszczam w mikserze i krótko miksuję, tylko do połączenia składników. Spód ciasteczkowy smaruję konfiturą pomarańczową, wylewam następnie masę serową i piekę w 150 stopniach przez 75 minut. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam sernik jeszcze na 15 minut. Gotowy sernik zostawiam do całkowitego wystygnięcia. Na koniec przygotowuję polewę z czekolady.
Śmietankę doprowadzam do wrzenia, ściągam z ognia, wkruszam czekoladę i dodaję miód. Odstawiam na chwilę, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę wylewam na zimny sernik. Sernik można przyozdobić również kawałkami skórki pomarańczowej lub innymi owocami. Smacznego