Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój dzisiejszy sernik to sernik za którym przepada moja rodzinka i który często gości na moim stole. Spód sernika przygotowany z ciasteczek OREO , natomiast góra z polewą z czekolady i pokruszonymi ciasteczkami OREO. Polecam
tortownica o średnicy 24 cm, mikser, łyżka drewniana, wałek, worek foliowy,
Składniki
Ciasteczka OREO rozdzielić, masę odłożyć na talerzyk , a ciastka przełożyć do woreczka foliowego i rozdrobnić na miał. wałkiem lub malakserem. Wsypać do miski , dodać roztopione , wystudzone masło. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Spód tortownicy o średnicy 24 cm. wyłożyć masą z ciastek i dobrze ugnieść i włożyć na kilka minut. do lodówki. Przygotować masę serową; Żółtka oddzielić od białek , następnie żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodać śmietanę oraz proszek budyniowy. Na koniec porcjami dodawać twaróg. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i już nie miksując wmieszać drewnianą łyżką w masę serową. Po połączeniu masę przelać na przygotowany spód z ciastek , włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Po upieczeniu sernik zostawić w piecu i studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika około 30 minut, wyjąć całkowicie wystudzić. Górę polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać pokruszonymi ciasteczkami OREO. Smacznego
Sernik puszysty gotowy do podania.