Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki i bardzo puszysty sernik, który zawsze się udaje! :) Powiem nieskromnie, że zajadają się nim wszyscy sernikowi smakosze.
UWAGI:
Na początek zdradzę Wam kilka sekretów udanego sernika :) Wszystkie składniki, z których przygotowujecie masę powinny mieć temperaturę pokojową, więc pół godziny wcześniej wyjmijcie je z lodówki. Drugą kwestią jest sposób pieczenia masy serowej. Pieczemy góra/dół - bez termoobiegu. Zaczynamy od 180 stopni i potem co 10 minut zmniejszamy temperaturę o 10 stopni, aż do 150 stopni i w tej temperaturze pieczemy już do końca! Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik na 15 min w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik jeszcze na 20 min.
Spód
Szybko zagniatamy wszystkie składniki (2 żółtka, 1,5 szklanki mąki pszennej, 125 g masła (82%), 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki śmietany 18%) i robimy z nich kulę. Kulę owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut.
Następnie smarujemy brytfankę masłem lub olejem i posypujemy bułką tartą. Wylepiamy spód brytfanki ciastem, nakłuwamy je widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż się zarumieni.
Odstawiamy do wystygnięcia, a w tym czasie robimy masę.
Masa
Białka z 8 jajek oddzielamy od żółtek, dodajemy 2 białka, które zostały z pieczenia spodu i odstawiamy w ciepłe miejsce.
250 g masła kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i ucieramy. Następnie dodajemy 2 szklanki przesianego cukru pudru i dalej ucieramy, aż uzyskamy konsystencję puszystej masy.
Dodajemy po 2 żółtka, ciągle ucierając. Kolejno dodajemy po 1 łyżce sera twarogowego i dalej ucieramy :) Następnie dodajemy kaszę mannę i budyń - wszystko to mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy je z masą za pomocą drewnianej łyżki.
Masę wykładamy na ostygnięty spód, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jak wcześniej wspominałam, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, po kolejnych 10 minutach do 160 stopni, a po jeszcze kolejnych do 150 - i takiej temperaturze pieczemy już sernik do końca. Łączny czas pieczenia to 70 minut!
Po 70 minutach wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w środku. Następnie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto na kolejne 20 minut. Na jeszcze ciepły sernik delikatnie wykładamy kandyzowaną skórkę pomarańczową i polewamy powstałym podczas kandyzowania sosem pomarańczowym.
Kandyzowana skórka pomarańczowa:
Pomarańcze szorujemy a następnie parzymy wrzątkiem. Skórkę obieramy i pozbywamy się białej, wewnętrznej części skórki. Można pomóc sobie tarką i po prostu białą część zetrzeć na małych oczkach.
Cukier rozpuszczamy w wodzie i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę skórkę pomarańczową, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż skórka stanie się przeźroczysta. Pamiętamy, by co jakiś czas mieszać nasz syrop cukrowy, aby się nie przypalił.
Tradycyjny sernik który wychodzi bardzo puszysty i lekki po upieczeniu
Odsłon: 36506
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 76
mięso jest pyszne, aromatyczne, soczyste i mięciutkie
Odsłon: 75
Sprawdzony przepis na pyszny schab. U mnie w towarzystwie ryżu i ogórka kiszo...
Odsłon: 69
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 76
mięso jest pyszne, aromatyczne, soczyste i mięciutkie
Odsłon: 75
Sprawdzony przepis na pyszny schab. U mnie w towarzystwie ryżu i ogórka kiszo...
Odsłon: 69
Składniki
UWAGI: Na początek zdradzę Wam kilka sekretów udanego sernika :) Wszystkie składniki, z których przygotowujecie masę powinny mieć temperaturę pokojową, więc pół godziny wcześniej wyjmijcie je z lodówki. Drugą kwestią jest sposób pieczenia masy serowej. Pieczemy góra/dół - bez termoobiegu. Zaczynamy od 180 stopni i potem co 10 minut zmniejszamy temperaturę o 10 stopni, aż do 150 stopni i w tej temperaturze pieczemy już do końca! Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik na 15 min w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik jeszcze na 20 min.
Spód Szybko zagniatamy wszystkie składniki (2 żółtka, 1,5 szklanki mąki pszennej, 125 g masła (82%), 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki śmietany 18%) i robimy z nich kulę. Kulę owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut. Następnie smarujemy brytfankę masłem lub olejem i posypujemy bułką tartą. Wylepiamy spód brytfanki ciastem, nakłuwamy je widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż się zarumieni. Odstawiamy do wystygnięcia, a w tym czasie robimy masę.
Masa Białka z 8 jajek oddzielamy od żółtek, dodajemy 2 białka, które zostały z pieczenia spodu i odstawiamy w ciepłe miejsce. 250 g masła kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i ucieramy. Następnie dodajemy 2 szklanki przesianego cukru pudru i dalej ucieramy, aż uzyskamy konsystencję puszystej masy. Dodajemy po 2 żółtka, ciągle ucierając. Kolejno dodajemy po 1 łyżce sera twarogowego i dalej ucieramy :) Następnie dodajemy kaszę mannę i budyń - wszystko to mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy je z masą za pomocą drewnianej łyżki. Masę wykładamy na ostygnięty spód, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jak wcześniej wspominałam, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, po kolejnych 10 minutach do 160 stopni, a po jeszcze kolejnych do 150 - i takiej temperaturze pieczemy już sernik do końca. Łączny czas pieczenia to 70 minut! Po 70 minutach wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w środku. Następnie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto na kolejne 20 minut. Na jeszcze ciepły sernik delikatnie wykładamy kandyzowaną skórkę pomarańczową i polewamy powstałym podczas kandyzowania sosem pomarańczowym.
Kandyzowana skórka pomarańczowa: Pomarańcze szorujemy a następnie parzymy wrzątkiem. Skórkę obieramy i pozbywamy się białej, wewnętrznej części skórki. Można pomóc sobie tarką i po prostu białą część zetrzeć na małych oczkach. Cukier rozpuszczamy w wodzie i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę skórkę pomarańczową, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż skórka stanie się przeźroczysta. Pamiętamy, by co jakiś czas mieszać nasz syrop cukrowy, aby się nie przypalił.
Przepisy Desery
Desery
Tarta z agrestem
Desery
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Desery
Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem i posypką z kawy
Desery
deser z domową granolą
Tarta z agrestem
Delikatny smaczny deserek.
Odsłon: 49
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 208