Do góry

Desery Przepis na:

Sernik puszysty jak chmurka

Sernik puszysty jak chmurka

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 6768

Dodano:

Odsłon: 22037

Lekki i bardzo puszysty sernik, który zawsze się udaje! :) Powiem nieskromnie, że zajadają się nim wszyscy sernikowi smakosze.

Składniki

  • 10 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 375 g masła (82%)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • bułka tarta
  • 2 wiaderka sera twarogowego (1,5 kg)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 budyń śmietankowy (40g)
  • sól
  • 4 pomarańcze
  • 1/5 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. UWAGI:

    Na początek zdradzę Wam kilka sekretów udanego sernika :) Wszystkie składniki, z których przygotowujecie masę powinny mieć temperaturę pokojową, więc pół godziny wcześniej wyjmijcie je z lodówki. Drugą kwestią jest sposób pieczenia masy serowej. Pieczemy góra/dół - bez termoobiegu. Zaczynamy od 180 stopni i potem co 10 minut zmniejszamy temperaturę o 10 stopni, aż do 150 stopni i w tej temperaturze pieczemy już do końca! Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik na 15 min w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik jeszcze na 20 min.

  2. Spód

    Szybko zagniatamy wszystkie składniki (2 żółtka, 1,5 szklanki mąki pszennej, 125 g masła (82%), 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki śmietany 18%) i robimy z nich kulę. Kulę owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut.

    Następnie smarujemy brytfankę masłem lub olejem i posypujemy bułką tartą. Wylepiamy spód brytfanki ciastem, nakłuwamy je widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż się zarumieni.

    Odstawiamy do wystygnięcia, a w tym czasie robimy masę.

  3. Masa

    Białka z 8 jajek oddzielamy od żółtek, dodajemy 2 białka, które zostały z pieczenia spodu i odstawiamy w ciepłe miejsce.

    250 g masła kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i ucieramy. Następnie dodajemy 2 szklanki przesianego cukru pudru i dalej ucieramy, aż uzyskamy konsystencję puszystej masy.

    Dodajemy po 2 żółtka, ciągle ucierając. Kolejno dodajemy po 1 łyżce sera twarogowego i dalej ucieramy :) Następnie dodajemy kaszę mannę i budyń - wszystko to mieszamy.

    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy je z masą za pomocą drewnianej łyżki.

    Masę wykładamy na ostygnięty spód, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jak wcześniej wspominałam, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, po kolejnych 10 minutach do 160 stopni, a po jeszcze kolejnych do 150 - i takiej temperaturze pieczemy już sernik do końca. Łączny czas pieczenia to 70 minut!

    Po 70 minutach wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w środku. Następnie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto na kolejne 20 minut. Na jeszcze ciepły sernik delikatnie wykładamy kandyzowaną skórkę pomarańczową i polewamy powstałym podczas kandyzowania sosem pomarańczowym.

  4. Kandyzowana skórka pomarańczowa:

    Pomarańcze szorujemy a następnie parzymy wrzątkiem. Skórkę obieramy i pozbywamy się białej, wewnętrznej części skórki. Można pomóc sobie tarką i po prostu białą część zetrzeć na małych oczkach.

    Cukier rozpuszczamy w wodzie i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę skórkę pomarańczową, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż skórka stanie się przeźroczysta. Pamiętamy, by co jakiś czas mieszać nasz syrop cukrowy, aby się nie przypalił.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń