Do góry

Desery Przepis na:

Sernik śmietankowy

Sernik śmietankowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 460 Ocena: 2896

Dodano:

Odsłon: 6268

Łatwy i szybki do zrobienia sernik śmietankowy na kakaowych herbatnikach, polany gorzką czekoladą z piernikową nutą. Jest to sernik bardziej zbity i wilgotny niż puszysty i lekki.

Składniki

  • 1kg sera z wiaderka
  • 6 jajek
  • 1szkl. cukru
  • 100g masła
  • 0,5szkl. mleka do rozpuszczenia budyniu i kaszy
  • 60g budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • ok. 30szt. kakaowych herbatników
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka do rozpuszczenia czekolady
  • szczypta przyprawy do piernika
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik śmietankowy

Przygotowanie

  1. Składniki na sernik wcześniej wyjęłam z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. Chodzi tu głównie o jajka i masło, które musi być miękkie.
    Prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam ciasto obok siebie kakaowe herbatniki, docinając je w razie potrzeby do wielkości formy. Jajka wybiłam do miski. Wsypałam cukier i ubijałam je przez ok. 2-3 minuty mikserem na najwyższych obrotach. Następnie do jajek dodałam ser i miękkie masło i zmiksowałam wszystko do połączenia. W mleku rozprowadziłam budyń i kaszę manną i przelałam do masy serowej. Zmiksowałam krótko do połączenia i przelałam ostrożnie masę serową na herbatniki, uważając aby nie podeszły do góry. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 70 minut w temperaturze 160 stopni. Około 30 minut przed końcem pieczenia obkroiłam ranty sernika nożem. Po upieczeniu pozostawiłam sernik na kilka minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i dopiero go wyjęłam. Studziłam sernik w blaszce na metalowej kratce. Wystudzony sernik polałam czekoladą. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Dosypałam przyprawę do piernika i mieszałam do rozpuszczenia. Czekoladą polałam sernik i wstawiłam go do lodówki, aby polewa zastygła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń