Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta bez sernika? U mnie w rodzinie to nie przejdzie. W tym roku upiekłam pyszny i słodki sernik z rodzynkami. Wierzch ciasta pokrywa polewa kajmakowa przygotowana z mleka zagęszczonego.
W pierwszej kolejności przygotowujemy polewę kajmakową. Mleko z puszki przelewamy do garnka z podwójnym dnem, takiego specjalnego, przeznaczonego do gotowania mleka.
Na wolnym ogniu gotujemy mleko przez około 3 godziny, co jakiś czas mieszając.
I już... polewa gotowa, trzeba ją tylko odstawić do wystudzenia.
Jak łatwo zauważyć, w trakcie gotowania polewy mamy dużo czasu, aby przygotować sernik.
Do dzieła.
Spód ciasta: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na dno tortownicy*, rozsmarowujemy równomiernie.
* Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.
Masa serowa: Ser mielimy, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, rodzynki. Masło roztapiamy w garnuszku, studzimy, wlewamy do masy serowej. Wszystkie składniki mieszamy tak, aby serek miał jednolitą konsystencję. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i jako ostatnie dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy drewniana łyżką.
Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód, rozprowadzamy równomiernie.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, pieczemy 70 minut. Po 40 minutach możemy obniżyć temperaturę pieczenia do 170 stopni.
Sernik po upieczeniu zostawiamy w piekarniku, studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Wystudzone ciasto pokrywamy polewą kajmakową, dekorujemy według uznania.
Smacznego.
Słodki, mokry, dosyc ciężki, wyraźnie czuc w nim chrupiące migdały.
Odsłon: 5746
Szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia.
Odsłon: 1452
Prezentujemy Wam przepis, którego prostota mówi sama za siebie. Danie jest le...
Odsłon: 25
Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni wegetariańskiej c...
Odsłon: 27
Ten arcy prosty przepis na zupę z soczewicy znany jest na całym Bliskim Wscho...
Odsłon: 58
HASZLAMA, jaką dzisiaj Wam prezentujemy jest jedną z wielu wersji, jakie dla...
Odsłon: 48
Co dziś u was króluje w ten deszczowy zimny dzień ?
Odsłon: 61
Prezentujemy Wam przepis, którego prostota mówi sama za siebie. Danie jest le...
Odsłon: 25
Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni wegetariańskiej c...
Odsłon: 27
Ten arcy prosty przepis na zupę z soczewicy znany jest na całym Bliskim Wscho...
Odsłon: 58
HASZLAMA, jaką dzisiaj Wam prezentujemy jest jedną z wielu wersji, jakie dla...
Odsłon: 48
Co dziś u was króluje w ten deszczowy zimny dzień ?
Odsłon: 61
Składniki
W pierwszej kolejności przygotowujemy polewę kajmakową. Mleko z puszki przelewamy do garnka z podwójnym dnem, takiego specjalnego, przeznaczonego do gotowania mleka. Na wolnym ogniu gotujemy mleko przez około 3 godziny, co jakiś czas mieszając. I już... polewa gotowa, trzeba ją tylko odstawić do wystudzenia. Jak łatwo zauważyć, w trakcie gotowania polewy mamy dużo czasu, aby przygotować sernik. Do dzieła.
Spód ciasta: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na dno tortownicy*, rozsmarowujemy równomiernie. * Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Masa serowa: Ser mielimy, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, rodzynki. Masło roztapiamy w garnuszku, studzimy, wlewamy do masy serowej. Wszystkie składniki mieszamy tak, aby serek miał jednolitą konsystencję. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i jako ostatnie dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy drewniana łyżką. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód, rozprowadzamy równomiernie. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, pieczemy 70 minut. Po 40 minutach możemy obniżyć temperaturę pieczenia do 170 stopni.
Sernik po upieczeniu zostawiamy w piekarniku, studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzone ciasto pokrywamy polewą kajmakową, dekorujemy według uznania. Smacznego.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto Marlenka
Desery
Ciasto red velvet
Desery
Ciasto parzone
Desery
Bananoffee z płatkami owsianymi
Ciasto Marlenka
Marlenka to ciasto, które pokochają miłośnicy miodowników i kajmaku! Wygląda...
Odsłon: 272
Ciasto red velvet
Red velvet – ciasto niezwykle popularne w Stanach Zjednoczonych – to idealna...
Odsłon: 531