Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta bez sernika? U mnie w rodzinie to nie przejdzie. W tym roku upiekłam pyszny i słodki sernik z rodzynkami. Wierzch ciasta pokrywa polewa kajmakowa przygotowana z mleka zagęszczonego.
W pierwszej kolejności przygotowujemy polewę kajmakową. Mleko z puszki przelewamy do garnka z podwójnym dnem, takiego specjalnego, przeznaczonego do gotowania mleka.
Na wolnym ogniu gotujemy mleko przez około 3 godziny, co jakiś czas mieszając.
I już... polewa gotowa, trzeba ją tylko odstawić do wystudzenia.
Jak łatwo zauważyć, w trakcie gotowania polewy mamy dużo czasu, aby przygotować sernik.
Do dzieła.
Spód ciasta: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na dno tortownicy*, rozsmarowujemy równomiernie.
* Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.
Masa serowa: Ser mielimy, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, rodzynki. Masło roztapiamy w garnuszku, studzimy, wlewamy do masy serowej. Wszystkie składniki mieszamy tak, aby serek miał jednolitą konsystencję. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i jako ostatnie dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy drewniana łyżką.
Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód, rozprowadzamy równomiernie.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, pieczemy 70 minut. Po 40 minutach możemy obniżyć temperaturę pieczenia do 170 stopni.
Sernik po upieczeniu zostawiamy w piekarniku, studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Wystudzone ciasto pokrywamy polewą kajmakową, dekorujemy według uznania.
Smacznego.
Słodki, mokry, dosyc ciężki, wyraźnie czuc w nim chrupiące migdały.
Odsłon: 5764
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 47
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 394
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 317
Zapiekane pieczarki z kurczakiem to niezwykle smaczne i sycące danie, które m...
Odsłon: 296
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 47
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 394
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 317
Zapiekane pieczarki z kurczakiem to niezwykle smaczne i sycące danie, które m...
Odsłon: 296
Składniki
W pierwszej kolejności przygotowujemy polewę kajmakową. Mleko z puszki przelewamy do garnka z podwójnym dnem, takiego specjalnego, przeznaczonego do gotowania mleka. Na wolnym ogniu gotujemy mleko przez około 3 godziny, co jakiś czas mieszając. I już... polewa gotowa, trzeba ją tylko odstawić do wystudzenia. Jak łatwo zauważyć, w trakcie gotowania polewy mamy dużo czasu, aby przygotować sernik. Do dzieła.
Spód ciasta: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na dno tortownicy*, rozsmarowujemy równomiernie. * Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Masa serowa: Ser mielimy, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, rodzynki. Masło roztapiamy w garnuszku, studzimy, wlewamy do masy serowej. Wszystkie składniki mieszamy tak, aby serek miał jednolitą konsystencję. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i jako ostatnie dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy drewniana łyżką. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód, rozprowadzamy równomiernie. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, pieczemy 70 minut. Po 40 minutach możemy obniżyć temperaturę pieczenia do 170 stopni.
Sernik po upieczeniu zostawiamy w piekarniku, studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzone ciasto pokrywamy polewą kajmakową, dekorujemy według uznania. Smacznego.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z rabarbarem
Desery
Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami
Desery
Tiramisu truskawkowe.
Desery
Ciasto Czarny Las
Ciasto z rabarbarem
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 47
Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami
Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami czyli to co najlepsze w sezonie. Jagod...
Odsłon: 135